Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a declarat vineri ca nu va admite "ceea ce seamana din ce in ce mai mult cu un plan de epurare religioasa" in Orientul Mijlociu, referindu-se la violentele impotriva crestinilor.

"Nu putem admite si facilita ceea ce seamana din ce in ce mai mult cu un plan de epurare religioasa in Orientul Mijlociu", afirma presedintele Frantei, citat de AFP.

Nicolas Sarkozy a facut aceste declaratii in cursul unei reuniuni cu reprezentantii comunitatilor religioase din Franta, la care a participat in premiera si reprezentantul coptilor, parintele Girguis Lucas, informeaza MEDIAFAX.

La reuniune au fost prezenti si ministrul de Interne, Brice Hortefeux, si cel de Externe, Michele Alliot-Marie.

"Atacurile care au vizat, in urma cu cateva zile, bisericile copte din Franta sunt inadmisibile si am cerut Guvernului sa le trateze cu multa seriozitate", adauga Sarkozy.

Presedintele Frantei a reactionat la atacurile care au vizat in ultimele doua luni bisericile din Bagdad (Irak) si Alexandria (Egipt), evocand si cazul crestinei pakistaneze Asia Bibi, condamnata la moare pentru blasfemie.

"Comunitatea musulmana din Franta este ingrozita de aceste crime comise in numele islamului", subliniaza Sarkozy, elogiindu-l pe rectorul Marii Moschei din Paris, Dalil Boubakeur, si pe presedintele Consiliului francez al cultului musulman, Mohamed Moussaoui, care au condamnat atentatele. "Islamul nu are nimic de-a face cu fata hidoasa a acestor nebuni care omoara crestini, evrei, siiti si sunniti. Terorismul fundamentalist omoara si musulmani", insista Sarkozy.

Presedintele a reamintit si principiile laicitatii in Franta, subliniind ca trebuie respectat "dreptul de a crede sau a nu crede, de a practica religia dorita, a stramosilor sau dreptul de convertire". "Franta nu poate accepta ca o religie sa intre neautorizat in spatiul public, dar acest lucru presupune ca statul sa isi mentina promisiunile de a permite tuturor sa se poata ruga in locasuri de cult", subliniaza Sarkozy.

Citeste si:
Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, va vota pentru...
Fostul preşedinte al Franţei,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.