Lituania va prelua la 1 ianuarie presedintia Organizatiei pentru Securitate si Coooperare in Europa (OSCE), asigurata in 2010 de Kazahstan, propunandu-si sa realizeze progrese in privinta conflictelor inghetate, inclusiv a celui din Transnistria.

Fosta republica sovietica, membra UE din 2004, va incerca sa determine progrese in privinta rezolvarii conflictelor inghetate, printre care se numara diferendele teritoriale dintre Armenia si Azerbaidjan, disputele dintre Rusia si Georgia in legatura cu Osetia de Sud si Abhazia, dar si problema Transnistriei, relateaza MEDIAFAX.

Diplomatul Giedrius Cekuolis, fost ambasador al Lituaniei in Franta, a fost numit drept reprezentant special al OSCE pentru conflictele inghetate.

Seful diplomatiei lituaniene, Audronius Azubalis, si-a anuntat intentia de a se concentra si asupra securitatii energetice si informatice in cadrul OSCE, dar si a luptei impotriva traficului de droguri
.

Presedintele lituanian, Dalia Grybauskaite, a declarat la summitul OSCE de la Astana, desfasurat la inceputul lunii decembrie, ca organizatia va mentine sprijinul pentru Afganistan, unde acorda asistenta in materie de securitate, pregatire a fortelor de politie si lupta impotriva traficului de droguri.

Lituania, tara baltica avand cu 3,3 milioane de locuitori, si-a declarat independenta fata de URSS in 1991 si a aderat la UE in 2004.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.