Guvernul condus de premierul Vlad Filat si-a prezentat demisia, in conformitate cu prevederile Constitutiei R.Moldova, relateaza Jurnal de Chisinau, in editia electronica.

Articolului 103 al Constitutiei, care se refera la incetarea mandatului Guvernului, prevede ca Executivul isi exercita mandatul pana la validarea alegerilor legislative. Dupa aceasta data, Guvernul indeplineste numai functii administrative curente, pana la depunerea juramantului de catre membrii noului Guvern.

"Nu o sa supun votului aceasta hotarare de Guvern privind demisia", a glumit premierul Vlad Filat.

El a precizat ca membrii Cabinetului se vor mai intruni, dar in alta ambianta, mai putin oficiala, transmite MEDIAFAX.

Conform articolului 98 din Constitutie, viitorul premier este desemnat dupa consultarea partidelor parlamentare. Astfel, presedintele Republicii Moldova desemneaza un candidat pentru functia de premier care va cere, in termen de 15 zile, votul de incredere al Parlamentului asupra programului de guvernare si a componentei Guvernului.

Programul de activitate si lista Guvernului se dezbat in sedinta Parlamentului, care acorda incredere Cabinetului prin votul majoritatii deputatilor alesi. In baza votului de incredere acordat de Parlament, presedintele Republicii Moldova numeste Guvernul. Executivul isi exercita atributiile din ziua depunerii juramantului de catre membrii lui in fata presedintelui Republicii Moldova. In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a functiei, presedintele Republicii Moldova este cel care revoca si numeste, la propunerea premierului, membrii Guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.