Moscova s-a transformat sambata intr-un gigant patinoar din cauza fenomenului cunoscut sub numele de freezing rain (ploaie inghetata), care a facut trotuarele impracticabile, in timp ce in Bulgaria temperaturile au fost cele mai ridicate din ultimii 100 de ani pentru aceasta perioada.
"Conditiile meteorologice sunt foarte dificile in capitala. Cazand pe sol, ploaia se transforma in crusta de gheata din cauza temperaturilor negative", a declarat Igor Pergamenscik, un purtator de cuvant al primariei citat de agentiile ruse.

In urma acestei "anomalii meteorologice", primaria a decis sa foloseasca agenti de dezghetare prevazuti pentru sosele in zonele pietonale si in jurul cladirilor rezidentiale, a explicat el.

Potrivit MEDIAFAX, acest fenomen se produce deoarece picaturile de ploaie care se formeaza in straturile atmosferei cu temperaturi pozitive ingheata la minus 4 grade Celsius, formand o crusta de gheata, au explicat serviciile de meteorologie din Moscova.



"Un astfel de fenoment se produce in general o data pe iarna, dar de aceasta data a durat foarte mult",
a declarat directorul serviciilor de meteorologie din Moscova, Aleksei Liahov. Potrivit lui, ploaia nu va inceta pana luni.

Sambata seara, era practic imposibil de mers pe trotuarele din centrul Moscovei, iar strazile erau, de asemenea, acoperite cu polei.

"Le cerem moscovitilor sa fie extrem de prudenti si sa nu iasa din case", a declarat Pergamenscik. Strazile capitalei ruse sunt foarte aglomerate in aceste zile, in apropierea Anului Nou si a Craciunului sarbatorit in Rusia la 7 ianuarie.
Ambuteiajele au atins vineri seara o lungime record la Moscova, de peste 3.000 de kilometri.

In Bulgaria, in schimb, temperaturile au depasit sambata 20 de grade Celsius la Veliko Tarnovo si Stara Zagora, in centrul tarii. Bulgaria are un climat continental, iar iarna este de obicei foarte frig, cu temperaturi sub zero grade in aceasta perioada a anului. Traficul aerian a revenit la normal incepand de vineri, dupa anularea a numeroase zboruri in cursul saptamanii din cauza cetii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.