Telegrame diplomatice americane dezvaluite de WikiLeaks si publicate de ziarul Le Monde confirma un diferend intre Statele Unite, care sustin eliminarea armelor nucleare, si Franta, reticenta fata de pierderea independentei strategice.

"Francezii exprima frecvent preocuparea ca apelurile in favoarea unei lumi fara arme nucleare ar putea conduce la pierderea legitimitatii arsenalului sau", se arata intr-un mesaj datand din 22 ianuarie 2010, relateaza MEDIAFAX, citand AFP.

Diferendul se refera la modalitatea de "gasire a unui echilibru intre dezarmare si neproliferare", precizeaza o alta telegrama.

In cursul unei intalniri cu consilierii presedintelui Nicolas Sarkozy pe 2 februarie 2010, subsecretarul american al Apararii Ellen Tauscher oferea asigurari: "Statele Unite nu vor actiona in mod pripit, nici nu vor pune in pericol interesele esentiale ale Frantei".

Potrivit telegramelor, francezii exprimau preocuparea in legatura cu consecintele schimbarii doctrinei americane si cu impactul "asupra capacitatii Frantei de a integra fortele nucleare in cadrul NATO".

Cititi si: Ce impact au avut dezvaluirile facute de WikiLeaks?

Fiul fondatorului WikiLeaks, un hacker mai bun decat tatal?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.