Liderii israelieni exprimau temeri in legatura cu mediul ostil din Orientul Mijlociu si cu viitorul nesigur, subliniind ca tarile arabe nu ar putea fi aliati siguri, conform unor telegrame diplomatice americane dezvaluite de WikiLeaks.

Amenintarea Iranului contribuie foarte mult la psihoza statelor arabe, sugera, in aprilie 2009, premierul israelian, Benyamin Netanyahu, citat de editia online a ziarului Le Monde.

Cand Saddam Hussein a invadat Kuwaitul, regele Hussein al Iordaniei, "cel mai bun aliat arab al Israelului", i-a sustinut pe irakieni, reamintea premierul israelian, convins ca, daca Iranul se va dota cu arme nucleare, "toate statele arabe se vor transforma in Qatar", unul din rarele tari din zona Golfului Persic care intretine relatii bune cu regimul islamist, relateaza MEDIAFAX.

"Israelienii sunt ingrijorati in legatura cu erodarea relatiilor cu Egiptul si nu au certitudinea privind conducerea egipteana care il va succeda pe presedintele Hosni Mubarak. Israelul intretine relatii excelente cu Palatul regal iordanian si cu serviciile de securitate, dar nu are contacte cu societatea civila iordaniana, majoritar palestiniana", se arata intr-un mesaj diplomatic american din mai 2008.

In 2009, o alta telegrama americana afirma ca Israelul era "mai ingrijorat decat de obicei in legatura cu relatia cu Turcia", un fost aliat al statului evreu. [Turcia ameninta iar ca rupe relatiile cu Israelul]

"Relatiile Israelului cu vecinii se deterioreaza, cel putin la nivel declarativ, in toate domeniile", precizau diplomatii americani.

Relatiile dintre Turcia si Israel s-au deteriorat dupa ofensiva israeliana din decembrie 2008 - ianuarie 2009 in Fasia Gaza si dupa interventia israeliana asupra flotilei internationale care se indrepta spre acelasi teritoriu palestinian, in mai 2010.

Descopera cum arata lumea "prin lupa" WikiLeaks din DOSAURL 9AM!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.