Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a semnalat ieri ca Rusia nu va accepta prezenta, in Marea Neagra, a navelor militare americane sau britanice, chiar daca misiunea acestora ar fi combaterea terorismului.

Seful diplomatiei de la Moscova a contrazis astfel ideea avansata de presedintele Traian Basescu potrivit careia prezenta in Marea Neagra a navelor americane si britanice ar putea fi benefica in anumite situatii.

Lavrov a facut trimitere la Conventia de la Montreaux conform careia este permisa patrularea in Marea Neagra doar a navelor unor anumite state, printre care nu se afla SUA si Regatul Unit. De asemenea, Lavrov a spus ca tarile membre ale "Black Sea For", initiativa menita sa combata terorismul in Marea Neagra, sunt in stare sa gestioneze situatia din zona.

Intrebat daca declaratiile lui Traian Basescu potrivit carora Rusia trateaza Marea Neagra ca pe un lac rusesc au deranjat Moscova, Lavrov a raspuns: "Noi ne bazam relatia cu Romania nu pe relatarile din media, ci pe ceea ce discutam cu domnul Basescu direct. Noi nu avem nici o inhibitie in colaborarea cu Romania in toate domeniile, inclusiv in ceea ce priveste cooperarea in Marea Neagra", a spus Lavrov.
Traducere defectuoasa

Declaratiile lui Lavrov au fost scurtcircuitate de cateva gafe facute de traducatoarea MAE roman, consilierul diplomatic Iliana Poida. Aceasta a confundat navele militare cu cele comerciale si Marea Neagra cu Marea Mediterana, coerenta declaratiilor fiind salvata in cele din urma tot de Lavrov.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.