Guvernul iranian incepe sa aplice duminica un amplu plan economic de eliminare progresiva a subventiilor directe pentru principalele produse energetice si pentru unele produse alimentare, a anuntat presedintele Mahmoud Ahmadinejad, citat de AFP.

Pretul pentru sapte produse energetice - printre care se numara benzina, gazele, kerosenul si energia electrica -, dar si cele pentru apa si paine va creste progresiv, anunta Wall-Street.

"Incepand de la miezul noptii, planul va intra in vigoare, iar preturile vor fi modificate", a declarat Ahmadinejad, intr-o interventie la televiziunea de stat.

Pana in prezent, benzina era comercializata cu doua tarife diferite - soferii beneficiau de o cota lunara de 60 de litri de benzina, la un pret subventionat de circa 0,10 dolari/litru, iar cantitatile care depaseau cota erau cumparate la un tarif "semisubventionat" de 0,40 dolari/litru.

Noile tarife vor fi aplicate incepand de duminica, iar sambata guvernul a acordat o cota suplimentara "exceptionala" de 50 de litri de benzina pentru fiecare sofer, tot la pretul subventionat de 0,10 dolari/litru.

La scurt timp dupa anuntul facut de Ahmadinejad, la benzinariile din Teheran s-au format cozi, soferii sperand sa isi poata cumpara cota suplimentara inaintea scumpirii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.