Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a declarat ca nu este misiunea institutiei sale sa explice dezvaluirile continute de telegramele diplomatice americane publicate de WikiLeaks, insistand ca este doar treaba statelor membre UE, relateaza publicatia electronica EUObserver.

Parlamentarii i-au cerut marti in mod insistent, la Strasbourg, sa isi prezinte pozitia fata de telegramele diplomatice si actiunile legale curente contra fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, caruia i-a fost admisa cererea de eliberare pe cautiune. Dar politicianul portughez s-a eschivat, afirmand ca problema se afla in afara domeniului Comisiei. "Toate scurgerile (de informatii) sunt legate de statele membre", a spus Barroso. "Este treaba lor sa ofere clarificari", a subliniat el, potrivit MEDIAFAX.

O serie de oficiali europeni de rang inalt, intre care Gunther Oettinger, Connie Hedegaard, Herman Van Rompuy si fostul comisar Chris Patten, au fost mentionati in telegramele clasificate, oferind informatii asupra punctelor de vedere private, metodelor lor de lucru si felului in care sunt vazuti la Washington. Insa, in pofida referirilor clare la Bruxelles, Barroso a insistat ca nu este problema Comisiei. "Este ceva care s-a petrecut in Statele Unite, iar noi trebuie sa fim clari cu privire la care sunt competentele noastre", a subliniat el.

Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa, Catherine Ashton, a avut o atitudine similara, intr-o conferinta de presa, luni. "Nu, nu am (discutat) si mie nu imi pasa", a raspuns Ashton, la intrebarea daca ea sau ministrii de Externe din Uniune au discutat despre WikiLeaks sau daca se teme de dezvaluiri despre ea. Barroso a refuzat sa vorbeasca, de asemenea, despre batalia legala curenta in jurul fondatorului WikiLeaks, cercetat pentru viol, in Suedia. "Evident, exista o prezumtie de nevinovatie, pana cand tribunalele stabilesc altfel", le-a spus el eurodeputatilor.

Eurodeputatul liberal italian Sonia Alfano s-a aflat printre cei care au exprimat indoieli, marti. "Singurul lucru pe care l-a facut a fost sa arate anumite zone intunecate, fata de care marile puteri nu se simt confortabil", a spus ea. Totodata, Barroso a recunoscut ca o scurgere similara de documente sensibile s-ar putea intampla in Uniune. "Nu putem sa nu ne gandim ca ceea ce s-a intamplat in SUA s-ar putea intampla in orice sistem", a declarat el. "Este adevarat ca, in sistemul SUA, par sa aiba acces la informatii sute de mii de persoane", a adaugat Barroso.

Citeste si:
Julian Assange a fost arestat la Londra
Julian Assange a fost arestat...

Un grup de fosti oficiali UE, jurnalisti si activisti in ONG-uri cu sediul in Belgia a creat, recent, o versiune pentru Uniune a WikiLeaks, pentru a facilita diseminarea de documente europene catre societatea civila. Sistemul folosit de diplomati europeni pentru schimbul de informatii, Coreu, are insa garantii de "securitate mai bune" decat cel american, a declarat o sursa diplomatica europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.