Un baron al drogurilor afgan, detinut in Statele Unite din 2008, a fost timp de mai multi ani un informator platit generos de CIA si Agentia americana antidrog (DEA), relateaza cotidianul New York Times, citat de AFP.

Hajji Juma Khan furniza informatii despre talibani, cazuri de coruptie si alti traficanti de droguri din tara sa, potrivit cotidianului, care citeaza actuali si fosti oficiali americani.

Faptul ca Statele Unite au recurs la serviciile acestui barbat ilustreaza dificultatile fortelor americane de a lupta in acelasi timp impotriva talibanilor si traficantilor de droguri, care de multe ori sunt aceiasi si care au si legaturi cu administratia afgana, scrie MEDIAFAX.

Modest traficant de droguri in momentul ofensivei din 2001 din Afganistan, Khan, care ar avea aproximativ 50 de ani, potrivit ziarului, a devenit un "baron" in anii care au urmat.

In acelasi timp, Khan devenea informator pentru CIA si DEA, agentii interesate de talibani, respectiv de traficul de droguri.

In 2006, el a fost adus in Statele Unite, care incercau sa afle daca rolul sau de informator putea fi extins si mai mult, potrivit unui fost oficial american, citat de New York Times.

Khan, care nu era vizat atunci de proceduri judiciare in Statele Unite, ar fi profitat de pe urma acestei calatorii, prin activitati turistice si facandu-si cumparaturile la New York.

Situatia s-a schimbat in 2008, cand fortele americane au inceput sa isi intensifice eforturile impotriva traficului de droguri. Mai multi oficiali americani au apreciat atunci ca Hajji Juma Khan devenea prea important, iar altii au remarcat ca el nu a furnizat niciodata vreo informatie decisiva.

Apoi DEA i-a intins o cursa lui Khan, care a fost arestat si transferat in Statele Unite, unde soarta sa este in prezent negociata cu autoritatile.

Potrivit ziarului, avocatul lui Khan a negat ca acesta i-a sustinut vreodata pe talibani sau ca a lucrat pentru CIA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.