Zeci de mii de manifestanti au defilat sambata la Roma, la apelul Partidului Democrat (PD), principal partid de opozitie, in cadrul unei reuniuni prevazute cu mult timp inainte, dar care are loc cu trei zile inainte de un vot asupra unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului.

"Cu Italia care vrea sa se schimbe" - era sloganul acestei forme de demonstratie de forta a PD, care a pus la dispozitie 18 trenuri speciale, 1.500 de autocare si doua vapoare pentru a-i transporta pe manifestanti, relateaza MEDIAFAX.

Doua convoaie de manifestanti au defilat pentru a ajunge in piata Saint-Jean-de-Latran, in nord-estul orasului, locul unde in mod traditional au loc marile manifestatii.

"Ne aflam aici pentru a transmite Italiei un mesaj de incredere si de schimbare", a declarat secretarul PD, Pier Luigi Bersani, intr-un discurs in fata multimiii de manifestanti. "Nu mai putem continua asa, Berlusconi trebuie sa plece, trebuie sa mergem inainte intr-o noua directie", a spus el.

"Vom depune eforturi pana in ultimul moment pentru ca incepand de marti (ziua votului de incredere), sa facem un prim pas pe un nou drum (...). Nu este vorba doar de a schimba Guvernul. Este o perioada din istoria noastra politica pe care trebuie sa o depasim, un sistem cu care trebuie sa ne confruntam", a declarat el.

  • O alta Italie

Deasupra multimii, o imensa pancarta rosie de aproximativ 20 de metri cerea "O alta Italie".

Multi tineri erau prezenti in cadrul manifestatiei, studentii fiind mobilizati de mai multe saptamani impotriva unei reforme a sistemului universitar si a reducerilor bugetare decise de Guvern. O parte a multimii de manifestanti era in intregime consacrata culturii, sub sloganul "Durere si cultura", in semn de protest fata de reducerile bugetare care au afectat grav acest sector national in care lucreaza 550.000 de persoane.

Pensionarii au venit si ei in numar mare. "Guvernul a distrus totul, in special in sanatate si pensii", a afirmat Silvio Andagalli, un locuitor in varsta de 76 de ani din Frosinone, in apropiere de Roma. "Bilantul acestor ultimi ani este dezastruos. Situatia in tara noastra nu s-a imbunatatit deloc. Ne-am distantat de tarile puternice din Europa", a adaugat el.

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

Manifestatia de sambata, hotarata cu mult timp inainte de anuntarea motiunii de cenzura si sustinuta si de Italia Valorilor (IDV) a fostului magistrat anticoruptie Antonio Di Pietro, urma sa fie succedata duminica de demonstratii organizate de Poporul Libertatii (PdL), al lui Silvio Berlusconi, in mai multe orase italiene.

Seful Guvernului se afla intr-o situatie delicata
. El dispune, impreuna cu aliatul sau, Liga Nordului, de o majoritate confortabila in Senat, dar ii lipsesc voturi in Camera Deputatilor, din cauza separarii de fostul sau aliat Gianfranco Fini, care si-a creat propria formatiune politica alaturi de disidenti din PdL.

Potrivit unui sondaj ale carui rezultate au fost publicate sambata, intentiile de vot s-ar repartiza, in cazul caderii Guvernului si organizarii alegerilor anticipate, in felul urmator: PdL 27,6 la suta, Liga Nordului 12 la suta, PD 25 la suta, IDV 6,2 la suta, in timp ce noul partid al lui Gianfranco Fini, Viitor si Libertate (FLI), ar primi 6,9 la suta din voturi.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.