Site-urile mai multor publicatii straine au fost blocate, joi, in China, cu o zi inainte de decernarea simbolica a premiului Nobel pentru pace, la Oslo, disidentului chinez Liu Xiaobo, care se afla in inchisoare, informeaza AFP.

Site-uri precum cele ale BBC sau CNN nu au putut fi accesate joi in China, la fel ca in urma cu doua luni, cand a fost anuntat faptul ca Liu Xiaobo va primi premiul Nobel pentru pace. La acel moment, pe 8 octombrie, au fost cenzurate site-urile BBC, CNN, precum si cel al televiziunii francofone TV5, informeaza MEDIAFAX.

"Chinezii si majoritatea zdrobitoare a oamenilor din intreaga lume s-au opus (n.r. atribuirii premiului Nobel lui Xiaobo), a declarat, joi, un purtator de cuvant al diplomatiei chineze, care i-a caracterizat pe membrii comitetului Nobel drept "clovni".

Liu Xiaobo, in varsta de 54 de ani, a fost unul dintre luptatorii pentru democratie din piata Tiananmen, in 1989. Pe 25 decembrie 2009, el a fost condamnat la 11 ani de inchisoare pentru "comportament subversiv", dupa ce a semnat un text care cerea democratizarea Chinei.

In absenta sa si cea a familiei sale, disidentul va fi reprezentat simbolic la ceremonia de la Oslo printr-un scaun gol si o fotografie, iar unul dintre textele sale va fi citit de actrita Liv Ullmann.

Cititi si: China va decerna propriul premiu pentru Pace

Gest fara precedent la Premiile Nobel


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.