Rusia intentiona sa incheie, in 2009, un acord cu Republica Moldova privind schimbul de informatii despre stocurile de lansatoare portabile de rachete, conform unui document diplomatic american dezvaluit de site-ul WikiLeaks.

"In prima zi de negocieri, delegatia rusa a evidentiat cooperarea cu statele membre CSI. Potrivit delegatiei ruse, Guvernul Rusiei a incheiat recent acorduri-cadru pentru schimbul de informatii in sensul masurilor de securitate pentru stocurile de lansatoare portabile de rachete (MANPADS) cu Uzbekistan si Ucraina, lucrand pentru stabilirea de acorduri similare cu Moldova si Azerbaijan. Acordul cu uzbecii a intrat in vigoare; acordul cu ucrainenii a fost semnat in mai 2009 si urmeaza sa intre in vigoare anul acesta", preciza Departamentul de Stat american intr-un mesaj trimis ambasadei americane din Moscova pe 6 iulie 2009. Mesajul, catalogat drept "secret", a fost trimis si ambasadelor americane din Caracas (Venezuela), Bogota (Columbia) si Tbilisi (Georgia), informeaza MEDIAFAX.

Potrivit telegramei diplomatice, Rusia incercase sa incheie un astfel de acord si cu Georgia, dar nu mai primise niciun raspuns pe aceasta tema din aprilie 2008.

Telegrama diplomatica a fost expediata dupa o reuniune a expertilor americani si rusi, desfasurata pe 9 si 10 iulie 2009 la Washington, pe tema unui proiect de acord bilateral privind Sistemele aeriene portabile (MANPADS). Reuniunea a avut loc in timp ce presedintele SUA, Barack Obama, discuta la Moscova, cu omologul sau rus, Dmitri Medvedev, despre proiectul noului Tratat START.

In cadrul reuniunii pe tema masurilor de securitate privind stocurile de lansatoare de rachete (MANPADS), expertii americani si rusi au discutat despre un acord-cadru privind schimbul de informatii si despre riscurile transferului acestor tipuri de arme unor grupuri de gherila. Conform telegramelor, partea rusa solicitase ajutorul SUA pentru a se evita transferul unor lansatoare de racheta rebelilor din Caucaz. Urmatoarea intalnire a expertilor urma sa aiba loc in toamna anului 2010 la Moscova.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Cititi si: Rezultatele finale ale alegerilor din R. Moldova

Rusia, ingrijorata de orientarea lui Mihai Ghimpu

Rusia "da bir cu fugitii" la summitul OSCE?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.