Site-ul WikiLeaks a atacat emitentii americani de carduri bancare Visa si MasterCard, care au suspendat orice plata catre acest site, dezvaluind miercuri o nota a Ambasadei Statelor Unite in Rusia menita sa arate legaturile acestor societati cu statul, relateaza AFP.

"Visa si MasterCard beneficiaza de eforturi de promovare din partea Departamentului de Stat", a anuntat WikiLeaks, prezentand aceasta telegrama diplomatica, trimisa la 1 februarie, scrie MEDIAFAX.

"Un proiect de lege rus va cere tratarea nationala a datelor bancare", anunta diplomati in post la Moscova, in telegrama.

Ei atrag atentia Washingtonului asupra posibilitatii ca Visa si MasterCard, desemnate nominal, sa fie excluse de pe o piata de comisioane estimata la valoarea de patru miliarde de dolari anual, in ipoteza in care Rusia ar incredinta unui consortium de banci apartinand statului rus monopolul sistemului national de tratare a platilor cu cardul bancar.

"Daca societati internationale de carduri bancare ca Visa si MasterCard opteaza sa nu se alature (acestui consortium), ele ar trebui sa creeze infrastructura de tratare a platilor pe teritoriul" rus, in loc sa faca acest lucru de pe teritoriul unei alte tari, rezuma ambasada.


Visa si MasterCard au anuntat marti ca vor suspenda transferurile de fonduri catre WikiLeaks. Visa afirma ca asteapta "elemente suplimentare" pentru a afla daca activitatea site-ului este conforma cu "regulile (sale) de functionare", iar MasterCard califica aceasta activitate ca "ilegala".

Emiterea de carduri bancare este un sector in care intreprinderile americane sunt preponderente. In septembrie, Statele Unite au depus plangere in fata Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) contra Chinei, care s-a angajat, in 2006, sa-si deschida piata de servicii financiare, dar care mentine un monopol de stat asupra majoritatii tranzactiilor cu card bancar.

PayPal blocheaza contul WikiLeaks


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.