Spania este un model concret pentru integrarea romilor, putand fi un exemplu pentru alte tari europene, inclusiv pentru Romania, Bulgaria si Ungaria, afirma experti citati de editia online a ziarului New York Times.

"In Europa, romii se straduiesc sa supravietuiasca in tabere izolate, fiind considerati cersetori si hoti. In unele tari est-europene, sunt dati jos din mijloacele de transport in comun, iar copiii romi merg la scoli pentru handicapati mental. Chiar si in vestul Europei, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a mizat pe cresterea popularitatii prin expulzarea a mii de romi spre Romania", comenteaza New York Times.

"Dar situatia este diferita in Spania. Programele guvernamentale care dureaza de peste 30 de ani au inceput sa aiba rezultate. Practic, toti copiii romi merg la scoli elementare, aproape jumatate dintre parintii lor au propriile case; multi romi au locuri de munca, renuntand la obiceiurile traditionale de a vinde vite sau alte bunuri", subliniaza New York Times, transmite MEDIAFAX.

"Spania a reusit atat de bine (sa integreze romii - n.red), incat acum este un model pentru alte tari europene, inclusiv pentru Romania, Bulgaria si Ungaria. Unii experti cred ca secretul Spaniei este ca s-a concentrat pe aspecte practice, precum locuintele si locurile de munca. In schimb, explica expertii, unele institutii europene au acordat o atentie prea mare prejudecatilor si drepturilor politice", adauga New York Times.

"Multi bani au fost cheltuiti in alte parti ale Europei pentru integrarea romilor, dar rezultatele au fost minime. Abordarea Spaniei a fost diferita, pentru ca s-a concentrat in principal si cu prioritate pe imbunatatirea standardelor de trai", afirma Isidro Rodríguez, directorul organizatiei Fundación Secretariado Gitano.

Si in Spania mai sunt probleme. Spre exemplu, rata abandonului scolar in cazul copiilor romi cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani este de 80 la suta. In plus, aproape patru la suta dintre romi inca locuiesc in baraci.

Citeste si:
Amenintari de la granita: "Voi o sa muriti! Handicapatilor! Romani...
Amenintari de la granita:...

Un studiu realizat in 2009 de Fundación Secretariado Gitano analiza modul in care romii locuiesc in Bulgaria, Cehia, Grecia, Portugalia, Romania, Slovacia si Spania, ajungand la concluzia ca, in medie, o treime dintre romi locuiesc in apartamente fara caldura, apa calda sau electricitate. Insa, in Spania, 92 la suta dintre romi locuiesc in apartamente sau case normale, conform studiului.

Potrivit New York Times, nu se stie daca modelul spaniol poate fi aplicat in alte tari. Expertii apreciaza ca unele tari, in special Romania si Bulgaria - unde traiesc multi romi - , nu dispun de capacitati pentru a se ocupa de ei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.