Fostul premier australian Kevin Rudd i-a calificat pe liderii chinezi drept "paranoici" si a cerut Statelor Unite sa fie pregatite sa recurga la forta, in China, in cazul in care lucrurile iau o intorsatura rea, potrivit unei note diplomatice americane, dezvaluita de WikiLeaks, relateaza AFP.

Kevin Rudd, care in prezent este ministrul Afacerilor Externe, a apreciat ca liderii de la Beijing ar fi "paranoici" in legatura cu Tibetul si Taiwanul, in timpul unui dejun, in martie 2009, cu secretarul de Stat american, Hillary Clinton, informeaza MEDIAFAX.

El a facut, totodata, un apel la "integrarea efectiva a Chinei in comunitatea internationala si ca aceasta sa fie autorizata sa arate mai multa responsabilitate, in paralel cu pregatirea pentru utilizarea fortei, in cazul in care lucrurile iau o intorsatura rea", se arata in aceasta nota.

Kevin Rudd, un fost diplomat care vorbeste fluent mandarina, nu a dorit sa comenteze aceasta nota diplomatica.

Procurorul general australian, Robert McClelland, a apreciat ca aceste dezvaluiri nu ar afecta legaturile cu Beijingul. "Avem relatii foarte puternice cu China (...), iar acest lucru va continua", a declarat McClelland pentru jurnalisti.

Hillary Clinton a subliniat dorinta Washingtonului de a vedea in China "o crestere a nivelului de trai si o ameliorare a democratiei, dupa un ritm care sa fie tolerat de liderii chinezi", se arata in telegrama diplomatica.

Dar telegrama subliniaza si intrebarile secretarului de Stat cu privire la cresterea puterii Chinei. "Cum sa actionezi cu fermitate cu bancherul tau?", se intreaba ea.

Premierul australian de la acea vreme mai declara, potrivit acestei note, ca proiectul sau privind crearea unei Comunitati Asia-Pacific avea ca scop sa ofere asigurarea ca predominanta chineza in regiune nu va conduce la "o Asie fara Statele Unite".

Kevin Rudd a fost indepartat, in iunie 2010, de la conducerea Guvernului australian, dupa ce a pierdut sustinatori-cheie in randul Partidului Laburist.

Aflati cum arata lumea "prin lupa" WikiLeaks din Dosarul 9AM!

Citeste si:
Formula 1 Australia: Max Verstappen câștigă după o cursă...
Formula 1 Australia: Max...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.