Bilantul victimelor seismului de 7,6 grade pe scara Richter produs sambata, in sudul Asiei, a ajuns la 30.000 de morti doar in Pakistan. Eforturile de salvare si tratarea miilor de persoane ranite sunt ingreunate de faptul ca aproximativ 1000 de spitale au fost "complet distruse" in urma seismului, a anuntat, ieri, un reprezentant al Natiunilor Unite, informeaza Mediafax.

"Aceasta estimare nu se refera decat la Pakistan si a fost realizata de biroul nostru de coordonare, pe baza informatiilor obtinute pe teren", a declarat Elisabeth Byrs, purtator de cuvant al biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA). Pakistanul a lansat un apel urgent catre comunitatea internationala, cerand trimiterea de spitale de campanie, medicamente etc. Autoritatile de la Islamabad au nevoie si de corturi si alte tipuri de adaposturi pentru "aproximativ patru milioane de persoane", precum si de elicoptere de transport si alimente, a precizat OCHA.

Transportul aerian, paralizat

Eforturile de salvare a victimelor cutremului au fost intrerupte de furtunile si ploile torentiale cazute ieri, imobilizand la sol toate mijloacele de transport aerian. "Zeci de elicoptere sunt imobilizate la baza militara din Chaklala", a declarat un ofiter pakistanez. S-au inregistrat furtuni puternice la Muzaffarabad, capitala Kashmirului pakistanez, in Valea Kaghan, spre nord-vest, si la pana la Islamabad.

Un responsabil al departamentului de meteorologie, a precizat ca precipitatii masive sunt asteptate in urmatoarele 24 de ore in intreaga regiune a Kashmirului si in nordul tarii. Ploile risca sa produca alunecari de teren masive in zonele muntuoase deja afectate serios de seism.

Opt persoane au fost salvate de sub ruinele cladirilor prabusite la Muzaffarabad, capitala Kashmirului pakistanez, dar satele din regiune raman in continuare izolate, a anuntat un responsabil al Natiunilor Unite. Populatia din Muzaffarabad, decimata in mare parte, nu dispune de alimente si de adaposturi, in timp ce in zona nu a fost distribuit ajutorul de urgenta. "Opt persoane au fost salvate de sub ruine la Muzaffarabad, incepand de sambata", a afirmat Alain Pasche, coordonatorul Centrului Operational al ONU (OSOCC) la Muzaffarabad.

Echipele de salvare aflate la fata locului au apreciat ca este posibil sa mai fie salvate unele persoane aflate sub ruine pana vineri, cel mai tarziu. Situatia este extrem de complicata pentru satele din aceasta regiune montana, cea mai afectata de cutremur. "In centrul orasului Muzaffarabad si la periferiile acestuia, echipele de salvare pot sa lucreze. Dar nu pot ajunge mai departe, deoarece accesul in sate este blocat, drumurile fiind prabusite sau acoperite de roci. In fiecare sat exista informatii potrivit carora s-a prabusit o scoala, de unde trebuie evacuati zeci de raniti, dar nu putem merge acolo fara elicoptere", a explicat el.

Zece echipe de salvare straine au ajuns la Muzaffarabad incepand de duminica, dintre care trei turce, trei britanice, una rusa, una germana. In ceea ce priveste ajutorul de urgenta pentru supravietuitori, in afara de cateva camioane trimise de organizatiile neguvernamentale locale si de autoritati, nu a fost inca efectuata nici o mare distributie de alimente. "Este nevoie de hrana, apa, adapost pentru aproxiamtiv 116.000 de persoane", a apreciat un responsabil al Programului Alimentar Mondial (PAM), Sahib Haq. Stocurile se afla in tara, dar nu pot fi inca transportate din motive tehnice, mai ales din cauza starii proaste a drumurilor de acces in oras, care nu au fost deblocate decat luni, a afirmat el. "Pentru moment, numai vehiculele mici pot ajunge la Muzaffarabad. In acest stadiu, nu poate fi furnizata asistenta decat in cantitati mici, in caz contrar vor fi jafuri. Nu exista vehicule guvernamentale, iar administratiile nu functioneaza, ceea ce pune probleme operatiunii de distribuire", a explicat el.

5000 de locuinte distruse in Kashmirul indian

Cutremurul care a afectat sambata Asia de Sud a provocat mai mult de 1.100 de morti si 5.000 de raniti in Kashmirul indian, potrivit unui nou bilant anuntat marti de autoritati.

"Bilantul mortilor a depasit 1100", a declarat un responsabil al serviciilor de interventie. Precedentul bilant era de mai mult de 950 de morti si 3000 de raniti. Autoritatile au precizat ca bilantul risca sa se agraveze pe masura ce echipele de interventie vor ajunge in localitati din Himalaya. Circa 5000 de locuinte au fost distruse in Kashmirul indian.

Instalatiile nucleare nu au avut de suferit

Pakistanul si India au dat asigurari ca instalatiile nucleare pe care le detin nu au fost afectate de puternicul seism de sambata, al carui epicentru a fost localizat in regiunea Kashmir. "Cutremurele de pamant nu pun in pericol instalatiile si dispozitivele nucleare pe care le detinem", a declarat generalul Shaukat Sultan, purtator de cuvant al armatei pakistaneze, fara a putea preciza care este capacitatea maxima de rezistenta a acestor instalatii in cazul seismelor.

Agentia pentru Energie Nucleara Civila din India a anuntat, la randul sau, ca nu a primit "nici o informatie referitoare la eventuale pagube" produse la instalatiile nucleare.

"Cele 15 centrale nucleare din India au rezistat puternicului seism produs in ianuarie 2001 la Gujarat", in vestul tarii, precizeaza pagina electronica a agentiei.

Oficialii indieni au refuzat sa faca orice comentariu privind starea dispozitivelor nucleare dupa cutremur, dar expertii au afirmat ca nici un tip de arma de acest gen nu era amplasat in apropiere de frontiera cu Pakistanul.

India si Pakistanul au efectuat, in 1998, o serie de teste nucleare care au provocat neliniste in cadrul comunitatii internationale, din cauza tensiunilor militare dintre cele doua tari, mai ales in ceea ce priveste viitorul regiunii Kashmir.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.