Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a provocat iritarea autoritatilor saudite in 2008, la prima sa vizita la Riyad, evitand sa guste specialitatile locale si promovand agresiv companiile franceze, conform unei note diplomatice publicate miercuri de WikiLeaks, relateaza AFP.

Oficiali sauditi au declarat unor diplomati americani, dupa vizita din ianuarie 2008, ca au fost ofensati chiar dinaintea sosirii presedintelui francez, din cauza intentiei acestuia de a veni insotit de Carla Bruni, cu care era logodit, ceea ce a socat "cultura conservatoare" saudita, informeaza MEDIAFAX.

Dupa ce a acceptat in cele din urma sa mearga la Riyad fara Carla Bruni, Sarkozy a fost "mai putin decat amabil", refuzand sa manance specialitatile culinare locale si parand plictisit in timpul unui dans traditional, organizat la sosirea sa in capitala saudita.

Autoritatile saudite au fost iritate si de faptul ca presedintele francez a insistat asupra aspectelor comerciale, prezentand o lista cu 14 contracte pe care intentionau sa le incheie firme franceze, cu preturi si rabaturi pe care era dispus sa le negocieze, conform documentului publicat miercuri de Guardian.

Ofensele au fost "minore in substanta, dar foarte semnificative" pentru autoritatile saudite, care au apreciat ca "presedintele Sarkozy nu a reusit sa-l inlocuiasca pe presedintele (Jacques) Chirac in ochii sauditilor".

Cea de-a doua vizita a lui Sarkozy, la Jeddah, in noiembrie 2008 nu i-a impresionat mai mult pe sauditi, care sperau ca acesta va aloca mai mult timp pentru a-l cunoaste pe regele Abdallah. La a treia vizita, in noiembrie 2009, presedintele francez a petrecut noaptea la un ranch al regelui, in apropiere de Riyad.

O vizita a suveranului saudit in Franta, programata pentru 2010, a fost amanata de doua ori, din cauza starii de sanatate a acestuia.

Sarkozy a criticat marti dezvaluirile facute de WikiLeaks, apreciind ca acestea demonstreaza "ultimul grad de iresponsabilitate".

Citeste si:
Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, va vota pentru...
Fostul preşedinte al Franţei,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.