Statele Unite se asteapta ca WikiLeaks sa publice numeroase mesaje ale diplomatiei americane in zilele urmatoare si "se pregatesc pentru cel mai rau scenariu", a declarat miercuri Philip Crowley, purtatorul de cuvant al Departametului de Stat.

"Ne pregatim pentru cel mai rau scenariu", constand in publicarea "unor schimburi de mesaje (diplomatice) privind un evantai larg de dosare si de tari", a declarat Crowley, potrivit AFP.

Primele informatii publicate de WikiLeaks, asupra Afganistanului, contineau putine dezvaluiri importante. Majoritatea celor provenind din Irak se concentrau asupra atrocitatilor comise intre diferite factiuni irakiene.

Washingtonul ar putea fi mai jenat de divulgarea unor documente redactate de diplomatii sai, in special daca vizeaza parteneri straini ai Statelor Unite.

"Am petrecut luni studiind scurgerile (de informatii) care ar putea avea loc si impactul potential. (...) Suntem in contact cu reprezentantele noastre in lume, care au inceput sa informeze Guvernele ca este posibila publicarea unor documente in viitorul apropiat" al acestora, a declarat Crowley.

"Aceste dezvaluiri vor crea tensiuni in relatiile intre diplomatii nostri si prietenii nostri in lume", si-a exprimat Crowley regretul, criticand aceasta initiativa "daunatoare pentru securitatea nationala".

"Nu stim ce se va publica", a dat asigurari Crowley. "Insa stim, de la inceput, ca WikiLeaks are in posesie mesaje de corespondenta ale Departamentului de Stat", a subliniat el. Aceste mesaje interne ale diplomatiei "cuprind discutii pe care le avem cu oficiali guvernamentali si cetateni privati", a adaugat purtatorul de cuvant.

Departamentul de Stat si cel al Apararii au creat grupuri care sunt insarcinate sa analizeze aceste informatii, dupa ce vor fi publicate, si care vor lucra impreuna.

Potrivit lui Dave Lapan, un purtator de cuvant al Pentagonului, anumite mesaje ar putea aborda "subiecte legate de Departamentul Apararii". Informatiile, a apreciat el, vor fi publicate de WikiLeaks la sfarsitul acestei saptamani sau la inceputul saptamanii viitoare.

Citeste si:
10 mesaje pe care ar trebui să le lipim prin casă pentru a le vedea...
10 mesaje pe care ar trebui...

Site-ul specializat in dezvaluirea de documente confidentiale a promis luni ca va publica un volum de sapte ori mai mare decat cele 400.000 de documente publicate recent asupra razboiului din Irak, pe o tema si la o data neprecizate.

Cititi si: [WikiLeaks: Alte documente confidentiale vor fi publicate

Pentagon: WikiLeaks detine si alte dosare secrete


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.