Salvatorii intentioneaza sa trimita un robot militar telecomandat intr-o mina, in Noua Zeelanda, in care 29 de mineri au fost dati disparuti de trei zile, salvatorii continuand, luni, sa sape un tunel care sa le permita testarea nivelului de gaze toxice din mina, relateaza AFP.
Armatei i s-a cerut sa pregateasca un robot echipat cu o camera de luat vederi, comandata de la distanta si special conceputa pentru a evita producerea celei mai mici scantei, care ar putea incendia gazele toxice acumulate in mina, a anuntat comandantul politiei, Gary Knowles, scrie MEDIAFAX.

Dispozitivul va fi utilizat "imediat ce vom avea capacitatea, iar acest lucru se va putea face fara pericol", a adaugat oficialul.

Salvatorii continuau sa lucreze la perforarea unui tunel cu diametrul de 15 centimetri in mina de carbune Pike River. Mai erau de perforat 62 de metri, operatiunea urmand sa fie finalizata pana la sfarsitul zilei de luni.


Barbatii dati disparuti sunt, probabil, blocati intr-un tunel, la aproximativ 150 de metri de suprafata, dar la o distanta de aproximativ 2,5 kilometri de intrarea in mina.

Niciun contact nu a fost stabilit cu cei 29 de mineri de cand a avut loc explozia, vineri, in mina de carbune Pike River, pe coasta de vest a Insulei de Sud a Noii Zeelande. Salvatorii nu au putut, inca, sa intre in mina, din cauza puternicei concentratii de gaze toxice, relevate de esantioane prelevate in timpul testelor.

Premierul John Key a dat noi sperante, luni, declarand ca exista "toate sansele" ca minerii sa fie, in continuare, in viata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.