Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat sambata, la Lisabona, ca inainte sa adere la spatiul Schengen, Romania si Bulgaria trebuie sa-si rezolve problemele de la frontiere, iar Mecanismul de Cooperare si Verificare angajat de Comisia Europeana trebuie sa se incheie.

"Pozitia Frantei (...) este ca Romania si Bulgaria au vocatia de a intra in spatiul Schengen", a afirmat Sarkozy, potrivit MEDIAFAX.

"Daca aceste doua tari intra in procesul Schengen, inseamna ca ele devin gardienii frontierelor Europei, ceea ce inseamna ca problemele lor frontaliere trebuie sa fie rezolvate, inaintea intrarii in Schengen"
, a afirmat el, referindu-se la frontiera dintre Romania si Republica Moldova, considerata ca fiind slab controlata.

Sarkozy a mai pus o conditie inaintea aderarii Romaniei si Bulgariei, si anume sfarsitul "procedurii de supraveghere" angajata "cu privire la problemele de coruptie" de Comisia Europeana.

"Sa asteptam ca procesul sa fie incheiat pentru a determina data la care Romania si Bulgaria vor intra in Schengen"
, a subliniat el.

  • Pe langa Franta, Germania si Olanda considera de asemenea ca nu sunt intrunite conditiile care asigura integritatea si securitatea spatiului comun de libera circulatie Schengen pentru o aderare in martie 2011 a Romaniei si Bulgariei.

Decizia finala privind aderarea lor trebuie luata in unanimitate de statele UE, inclusiv cele care nu fac parte din spatiul Schengen.

Sarkozy: N-am refuzat sa vorbesc cu Traian Basescu

Intrebat sambata, la Lisabona, cu ocazia summitului NATO, despre un eventual diferend cu presedintele roman, Traian Basescu, Sarkozy a dezmintit orice tensiune privind aderarea Romaniei la Schengen. El a adaugat ca se intelege "foarte bine" cu omologul sau roman si ca "nu sunt probleme".

Imagini filmate vineri de televiziuni, dupa fotografia de familie a sefilor de stat si de Guvern din tarile NATO, arata un schimb de replici intre cei doi lideri, care a fost interpretat ca o altercatie.

"Nu am refuzat deloc sa-i vorbesc"
, a declarat Sarkozy. "Am vorbit poate de 15 ori cu presedintele roman, care este un om de mare calitate, pe care il apreciez foarte mult", a adaugat presedintele francez.

Citeste si:
Erdogan, întâlnire cu Zelenski la Istanbul. „Ucraina merită să...
Erdogan, întâlnire cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.