Scutul antiracheta al NATO, "o umbrela protectoare" pentru cei 28 de aliati, in valoare de 270 de milioane de dolari, va fi instalat in mai multe etape, incepand din 2011, si ar urma sa includa si elemente in Romania

Incepand de anul viitor, Statele Unite vor mobiliza nave de razboi Aegis cu interceptoare in estul Marii Mediterane, sprijinite de unitati radar mobile si conduse dintr-un centru de control de la Ramstein, Germania, relateaza The Guardian, potrivit MEDIAFAX.

Pana in 2015, va exista un sistem antiracheta terestru de tip Aegis in Polonia sau Romania, sau chiar in ambele tari. A treia etapa, prevazuta pentru 2018, include prezenta avioanelor fara pilot.

Pana in 2020, ar trebui sa fie amplasate rachete cu raza mai lunga de actiune, pentru a oferi protectie in fata amenintarii cu rachete balistice intercontinentale, care vor fi monitorizate de sisteme-radar de avertizare timpurie, cum este cel din Fylingdales (North Yorkshire), Marea Britanie. Statia de satelit americana de la Menwith Hill, tot in North Yorkshire, va avea de asemenea un rol-cheie.

Sistemul este estimat sa coste aproximativ 270 de milioane de dolari pe zece ani, suma care va fi impartita de cei 28 de aliati.

Scopul scutului antiracheta este sa protejeze aliatii din cadrul NATO si tarile din estul Mediteranei de o amenintare considerata tot mai mare, in special cea reprezentata de rachetele cu raza lunga de actiune Shahab-3 si Qiam-1, care au raza de circa 4.000 de kilometri, si care sunt dezvoltate de Iran. Cu toate acestea, Iranul nu este mentionat ca amenintare in proiectul scutului.

Citeste si: Principalele prevederi ale noului concept strategic al NATO


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.