Rezultatele preliminare ale alegerilor prezidentiale desfasurate duminica in Polonia au confirmat pe deplin estimarile de dinaintea scrutinului. Nici unul dintre principalii candidati din partea formatiunilor de centru-dreapta la functia de presedinte al tarii nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a ocupa fotoliul de presedinte.

Liderul partidului liberal ,Platforma Civica", Donald Tusk, a obtinut 38,5 la suta din voturi, iar contracandidatul sau din partea partidului conservator "Dreptate si Justitie", Lech Kaczynski, primarul Varsoviei - 33,3 la suta. Cei doi favoriti se vor confrunta din nou peste doua saptamani - la 23 octombrie, castigatorul urmand a fi desemnat prin simpla majoritate aritmetica a voturilor obtinute. Tusk a apreciat rezultatul obtinut drept ,o mare victorie a optimismului, a energiei si demnitatii poloneze" si s-a declarat increzator in victoria sa in turul al doilea.

La randul sau, Kaczynski si-a exprimat speranta ca vor invinge ideea ,celei de-a patra Republici", viziunea unei ,Polonii solidare, mai atractive decat experimentul liberal". Programele electorale apropiate ale celor doi candidati in planul politicii interne si externe explica dificultatea in care se afla electoratul polonez. Amandoi apara valorile catolice, ale economiei de piata si se pronunta pentru mentinerea prioritatilor europene si atlantice. Este posibil ca definitorie in optiunile alegatorilor sa fie, pana la urma, carisma politica a viitorului presedinte.

Chiar daca prezenta la urne a fost mai mare decat la alegerile parlamentare organizate cu doua saptamani in urma, aceasta abia a depasit 50 la suta, ceea ce i-a determinat pe fostul presedinte polonez Lech Walesa si pe presedintele actual Aleksandr Kwasniewski sa se declare extrem de nemultumiti de absenteismul polonezilor. ,Nu sunt dezamagit. Sunt furios", a afirmat fostul lider al ,Solidaritatii, la aflarea ratei reduse a prezentei la vot.

Oficialul polonez le-a reprosat concetatenilor sai ca nu stiu sa foloseasca binefacerile democratiei pentru care a luptat, intrebandu-se, totodata, daca nu cumva ar fi trebuit ca sovieticii, politia si tortionarii sa fi fost lasati in pace. O constatare amara, plina de invataminte.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.