Germania are cancelar. Pentru prima data in istoria tarii, aceasta functie revine unei femei

Dupa trei saptamani de negocieri, liderul crestin-democratilor germani, Angela Merkel, a obtinut conducerea guvernului. Ieri, in fata ziaristilor, Merkel recunostea ca se simte "fericita". In ce-l priveste pe predecesorul ei, Gerhard Schroder, soarta lui este inca incerta. Oricum, a anuntat ca iese din politica. Surse diplomatice l-au plasat deja la ONU, in calitate de ambasador al Germaniei la Natiunile Unite, unde Berlinul pretinde la un loc de membru permanent in Consiliul de Securitate.

Discutiile de ieri dintre Gerhard Schroder, Franz Muntefering (SPD), Angela Merkel si Edmunt Stoiber (CSU) au pus punct celor trei saptamani de discutii privind suprematia asupra cancelariei germane. In timpul scurs de la alegerile legislative, care nu au oferit o majoritate parlamentara nici uneia dintre cele doua principale formatiuni politice ale tarii, a devenit clar: alternativa la asa-numita "mare coalitie" nu exista si de aceea unul dintre cei doi lideri trebuie sa renunte la ambitiile lui politice. Formal, doar Merkel, reprezentand uniunea de dreapta CDU/CSU si care a adunat cele mai multe voturi la scrutinul din 18 septembrie, putea pretinde la fotoliul de cancelar. Dar avantajul de numai doua mandate al conservatorilor a oferit posibilitatea social-democratului Schroder sa revendice, la randul sau, formarea noului guvern.

Tratativele au fost dure, potrivit presei germane. S-a cedat greu, incercand, de fapt, a obtine maximum de avantaje dintr-o situatie speculata pana la limite. Si numai ieri SPD a recunoscut dreptul doamnei Merkel la functia de cancelar, oprindu-si insa drept compensatie conducerea ministerelor de Externe, al Muncii, Justitiei si Finante.

"Coalitia noilor realitati"

"Suntem obligati sa reusim. Daca guvernul nu va reusi sa-si indeplineasca prima lui misiune, aceea de reformare a tarii si ridicarea nivelului de viata al populatiei in cadrul , noi, ca partid, nu vom justifica asteptarile celor care ne-au ales, care ne-au acordat increderea lor", a spus Merkel, la conferinta de presa convocata la Berlin dupa ultima runda de tratative. Ea a catalogat viitoarea coalitie "o coalitie a noilor realitati". Intrebata in legatura cu eventuale reorientari in politica externa a Germaniei, Merkel a precizat ca, in general, vor fi respectate liniile promovate pana acum.

Mai multe posibilitati

"Nu vad alt viitor", lansa, pe de alta parte, Schroder, anuntandu-si plecarea din marea politica. Se presupune, totusi, ca este vorba doar despre politica interna. In orice caz, surse din Ministerul german de Externe au dat de inteles ca Schroder ar putea reprezenta Germania la ONU.

In alta ordine de idei, saptamana trecuta, presa britanica nu a exclus posibilitatea ca Schroder sa primeasca o oferta in viitorul concern energetic germano-rus care va realiza proiectul anului, cum l-au denumit specialistii - conducta nord-europeana de gaze naturale. Pana una, alta insa, Schroder va participa la urmatoarea runda de negocieri, consacrate, de aceasta data, formarii guvernului. "Esential pentru noi este sa ducem la implinire programul SPD, un program care va fi prezentat partenerilor nostri la discutiile care abia vor incepe in aceste zile". Cu alte cuvinte, ceea ce pana acum parea imposibil de depasit, adica apartenenta cancelariei, s-ar putea dovedi floare la ureche in comparatie cu ceea ce se anunta.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.