Semnarea, in urma cu o saptamana a Tratatului intre Romania si R.Moldova privind regimul frontierei de stat, de premierul moldovean, Vlad Filat, si ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, este neconstitutionala, sustine presedintele Mihai Ghimpu, citat de Jurnal de Chisinau in editia online.
Filat a semnat acest tratat in timpul unei vizite la Bucuresti. Ulterior, mai multi analisti, dar si oponenti politici ai premierului au criticat semnarea tratatului, motivand ca nu a fost respectata legislatia, intrucat tratatul a fost semnat intre un ministru de externe si un premier, transmite MEDIAFAX.

La randul sau, Filat a respins toate criticile si a explicat ca tratatul nu a fost semnat de catre ministrul moldovean de Externe, Iurie Leanca, pentru ca acesta este suspendat din functie pe durata campaniei electorale.


La 14 octombrie, presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, declara ca nu stie nimic depre faptul ca negocierile pe tema tratatului privind regimul de frontiera moldo-roman s-au apropiat de sfarsit, scrie Realitatea.

"Nu stiu nimic despre faptul ca negocierile s-au apropiat de sfarsit. Voi lua cunostinta de acest tratat, dar pana la urma decizia imi apartine", a spus Mihai Ghimpu, citat de Timpul. El a precizat ca va semna documentul "numai atunci cand ambele parti vor fi de acord cu toate punctele prevazute in el".

"Nu-mi place ca cineva continua politica lui Voronin", a subliniat presedintele interimar al Republicii Moldova.

Potrivit lui Ghimpu, premierul nu a avut mandatul necesar pentru a semna documentul, informeaza PRO TV Chisinau. Presedintele interimar a precizat ca nu contesta textul tratatului in fond, ci gestul lui Filat.

Ghimpu s-a aratat nemultumit de faptul ca nu a fost informat de ministrul de Externe si de catre Filat despre acest acord. El a mai adaugat ca ministrul moldovean de Externe, Iurie Leanca, si Vlad Filat se cred atotputernici, daca si-au asumat dreptul de a semna documentul cu partea romana.

  • Korodi: Tratatul nu prezinta probleme
Presedintele Comisiei de politica externa din Camera, Attila Korodi, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, ca ministrul Teodor Baconschi a explicat luni seara, la intalnirea cu deputatii, ca nu sunt probleme in ceea ce priveste semnarea Tratatului privind regimul frontierei cu Republica Moldova.
Citeste si:
Tradiții și obiceiuri în Ajun de Crăciun: De sute de ani se...
Tradiții și obiceiuri în Ajun...

"Ministrul ne-a spus ca sunt voci care sustin ca este in neregula modul de semnare a Tratatului privind regimul de frontiera. El ne-a asigurat ca nu este asa, ca, potrivit jurisprudentei si potrivit procedurilor internationale, semnarea Tratatului in urma cu o saptamana de catre dansul si premierul Vlad Filat nu prezinta nicio problema", a spus Korodi, contactat de MEDIAFAX.

  • Amintim ca saptamana trecuta premierul Vlad Filat s-a aflat intr-o vizita oficiala la Bucuresti, unde a semnat, impreuna cu ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, tratatul privind regimul de frontiera, transmite Jurnalul.md.

Ulterior, mai multi analisti, dar si oponenti politici au criticat semnarea tratatului cu pricina, declarand ca nu a fost respectata legislatia. Si asta pentru ca tratatul a fost semnat intre un ministru de externe si un premier. La randul sau, Filat a respins toate criticile si a explicat ca tratatul nu a fost semnat de catre Iurie Leanca, din partea RM, pentru ca acesta este suspendat din functie pe durata campaniei electorale.
Citeste si:
Troc moldo-rusesc: Voronin pentru gaze mai ieftine?
Troc moldo-rusesc: Voronin...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.