Reteaua de agenti rusi anihilata, in iunie, in Statele Unite a fost livrata serviciilor americane de un oficial de rang inalt din cadrul serviciilor de informatii de la Moscova, a anuntat joi cotidianul Kommersant, care afirma ca a identificat tradatorul.

Potrivit cotidianului, care citeaza surse sub acoperirea anonimatului din cadrul serviciilor secrete, tradatorul a fost identificat in persoana colonelului Scherbakov, al carui prenume Kommersant nu il precizeaza, un reprezentant al SVR, serviciul de informatii externe.

Potrivit aceleiasi surse, Scherbakov a "activat mult timp in cadrul SVR ca sef al departamentului american din cadrul serviciului, lucrand cu agentii ilegali", transmite MEDIAFAX, citand AFP.

El era, deci, superiorul celor zece agenti arestati, in iunie, in Statele Unite, care au fost predati Moscovei intr-un schimb de detinuti, in cadrul unei operatiuni demne de Razboiul Rece.

Potrivit Kommersant, Scherbakov a parasit Rusia cu trei zile inainte de vizita, in iunie, a presedintelui rus, Dmitri Medvedev, in Statele Unite. Publicatia isi exprima surprinderea ca serviciile ruse nu au suspectat nimic legat de faptul ca fiica acestuia traia in Statele Unite. Fiul acestuia, care lucra in cadrul serviciilor ruse de lupta contra traficului de droguri, a parasit, de asemenea, tara, cu putin timp inainte.

In iulie, premierul Vladimir Putin, fost agent al serviciilor de informatii externe din cadrul KGB, a indicat in mod clar implicarea serviciilor ruse intr-o actiune de "inalta tradare". "Tradatorii ajung intotdeauna rau", adauga el, facand o aluzie voalata la traditia de razbunare a serviciilor secrete impotriva transfugilor lor.

Potrivit Kommersant, acest caz a declansat o vasta ancheta interna in SVR.

Potrivit unei surse a publicatiei, in acest dosar figureaza "mai multi membri activi si in retragere din cadrul SVR". "Stim cine este si unde este. A tradat fie pentru bani, fie pentru ca a fost incoltit cu ceva", a declarat, pentru cotidian, un membru al administratiei de la Kremlin.

"Nu trebuie sa aveti nicio indoiala: un Mercader a fost, deja, pus pe urmele sale", a declarat acesta, citand numele unui agent spaniol din cadrul NKVD (stramosul KGB), care a fost insarcinat de Moscova cu asasinarea liderului bolsevic Leon Trotki, in 1940, in Mexic.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.