Premierul britanic, David Cameron, aflat in vizita in China, a respins o solicitare oficiala de a da jos de pe haina o insigna cu o floare de mac comemorand militarii cazuti in lupta, un simbol care chinezilor le aminteste de "razboaiele opiului", pierdute in secolul al XIX-lea.

In loc de traditionala floare de mac a onoarei, oficialii chinezi au vazut opiul umilintei, explica un oficial britanic, potrivit MEDIAFAX.

"Chinezii ne-au spus ca ar fi indecent sa poarte floarea de mac, din cauza razboaielor opiului", pierdute impotriva Marii Britanii. "I-am informat ca floarea de mac inseamna foarte mult pentru noi si ca o purtam mereu
", adauga oficialul britanic.

In statele membre Commonwealth, exista obiceiul sa se poarte la piept o floare de mac din hartie in amintirea militarilor morti sau raniti in razboaie. Simbolul se poarta de la sfarsitul lunii octombrie pana pe 11 noiembrie, Ziua Armistitiului, cand s-a incheiat Primul Razboi Mondial.

"Razboaiele opiului"
se refera la conflictul intre dinastia chineza Qing, care dorea interzicerea comertului cu opiu pe teritoriul sau, si Marea Britanie.

David Cameron s-a intalnit miercuri dimineata cu presedintele chinez, Hu Jintao, in ultima zi a vizitei efectuate in China.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.