Ambasadorul Turciei la Viena a criticat dur, intr-un interviu care va fi publicat miercuri, politica austriaca fata de imigranti, provocand tensiuni diplomatice.

"Atunci cand turcii cer o locuinta la Viena, sunt trimisi intotdeauna in aceleasi cartiere. Ei sunt acuzati, in acelasi timp, ca creeaza ghetouri", a declarat ambasadorul Kadri Ecved Tezcan, pentru cotidianul austriac Die Presse. "Ar trebui sa invatati sa traiti impreuna cu altii", le-a spus diplomatul turc austriecilor. "Care este problema Austriei?", a adaugat el, citat de AFP.

"Daca as fi fost secretarul ONU, OSCE sau OPEP, nu as ramane aici", a precizat el, referindu-se la numeroasele organizatii internationale cu sediul in capitala austriaca.

Un purtator de cuvant al Ministerului austriac al Afacerilor Externe, Michael Spindelegger, a anuntat, marti, ca Tezcan va fi convocat la minister, iar ambasadorul Austriei la Ankara a cerut sa fie primit la Ministerul turc al Afacerilor Externe, informeaza MEDIAFAX. De asemenea, ministrul austriac al Afacerilor Externe urmeaza sa aiba, miercuri, o convorbire telefonica cu omologul sau turc, Ahmet Davutoglu.

  • Austria a criticat dur declaratiile ambasadorului turc

Vicecancelarul austriac, Josef Proell, a criticat dur declaratiile ambasadorului turc.
"Este absolut nepotrivit si inacceptabil ca un diplomat sa faca asemenea comentarii asupra politicii interne a tarii care il primeste si sa vorbeasca public in acesti termeni despre un membru al Guvernului", a declarat purtatorul de cuvant al lui Proell.

In acest interviu, Tezcan i-a cerut ministrului austriac al Afacerilor Interne, Maria Fekter, sa se tina la distanta de problemele de integrare ale imigrantilor, afirmand ca ea nu stie decat sa faca apel la politie. In cursul ultimelor saptamani, Fekter a fost criticata pentru practicile politiei in cadrul expulzarilor solicitantilor de azil ale caror solicitari au fost respinse, inclusiv cand era vorba despre copii.

Citeste si:
Austria menține dreptul de veto pentru aderarea României la Schengen
Austria menține dreptul de...

Diplomatul turc a recunoscut ca imigrantii turci trebuie sa faca un efort pentru a invata germana. Insa, el a subliniat ca Partidul Libertatii (FPOe), o formatiune de extrema-dreapta, a obtinut 27 la suta din voturi, in cadrul unor alegeri locale care au avut loc la Viena, luna trecuta.

"Daca nu sunteti bineveniti intr-o societate si sunteti marginalizati in mod constant, de ce vreti sa apartineti acestei societati?", a intrebat ambasadorul Turciei in Austria. De asemenea, el s-a pronuntat contra unei interdictii a purtarii valului islamic. "Nu aveti nimic de spus despre acest lucru. Toata lumea are dreptul sa poarte ce vrea pe cap", a spus el. "Daca aveti dreptul sa faceti baie goi, aici, ar trebui sa aveti si dreptul sa purtati val", a spus diplomatul turc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.