Fostul presedinte american George W. Bush a dat asigurari luni ca a fost "o voce dizidenta" in cadrul administratiei sale, opunandu-se razboiului din Irak, dar s-a alaturat, ulterior, pozitiei de recurgere la forta contra lui Saddam Hussein, in 2003, relateaza AFP.

"Eram o voce dizidenta. Nu voiam utilizarea fortei", a declarat fostul presedinte intr-un interviu pentru postul de televiziune NBC, cu o zi inainte de publicarea memoriilor sale, intitulate "Decision Points".

"Voiam sa dau o sansa diplomatiei", a declarat fostul sef de stat, transmite MEDIAFAX.

Intrebat despre influenta vicepresedintelui sau, Richard Cheney, care l-ar fi indemnat sa atace Irakul, Bush a raspuns ca aceasta problema nu are importanta. "Eu decid cand atacam", a adaugat el. Cheney "poate ca a spus «hai», dar eu am spus nu".

Potrivit unui fragment din cartea sa, publicat de presa, Bush da asigurari ca "nimeni nu a fost atat de afectat si de furios ca mine, atunci cand nu am gasit arme de de distrugere in masa" in Irak, avand in vedere ca aceasta a fost justificarea pentru declansarea ostilitatilor.

Bush a refuzat, in acest interviu pentru NBC, sa isi ceara scuze in fata americanilor pentru declansarea razboiului.

"Scuzele ar insemna ca aceasta hotarare a fost rea. Iar eu nu cred ca a fost o hotarare rea", a adaugat fostul presedinte, care a dat asigurari ca "lumea este mai buna fara Saddam Hussein".

Bush marturiseste ca vara lui 2006 a reprezentat "punctul cel mai de jos al presedintiei" sale. "Asta deoarece am crezut ca eram pe cale sa pierdem in Irak", a precizat el.

Intrebat despre scandalul de la inchisoarea Abu Ghraib si tratamentul aplicat detinutilor irakieni de soldati americani, Bush a confirmat ca secretarul sau al Apararii, Donald Rumsfeld, i-a oferit demisia sa.

"M-am gandit serios sa accept. Stiam ca inlocuirea sefului Pentagonului era un semnal foarte puternic, dupa o greseala atat de grava. Dar m-a retinut un factor important: nu exista un candidat natural pentru a-l inlocui", a adaugat fostul presedinte american.

Citeste si:
Hillary Clinton va fi prezenta la investirea lui Trump
Hillary Clinton va fi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.