Papa Benedict al XVI-lea a afirmat sambata ca actuala "confruntare" dintre credinta si modernism este foarte intensa in Spania si a cerut Europei sa isi revigoreze radacinile crestine.

Denuntand riscul unei reveniri la atitudinile "agresive" impotriva clerului inregistrate in anii '30 in Spania, Suveranul Pontif a facut apel la "o apropiere, si nu o confruntare, intre credinta si laicitate", informeaza MEDIAFAX, citand AFP.

Papa Benedict al XVI-lea a ajuns sambata la Santiago de Compostella, in prima escala a unei vizite de doua zile in Spania, fiind intampinat de printul mostenitor Felipe si de printesa Letizia.

"Chem Spania si Europa sa isi construiasca prezentul si sa-si proiecteze viitorul plecand de la adevarurile autentice ale omului", a spus Suveranul Pontif. El a citat o declaratie facuta in 1982 in Spania de Papa Ioan Paul al II-lea, care "a cerut Vechiului Continent sa dea o noua vigoare radacinilor sale crestine".

Spania si Europa "nu trebuie sa se preocupe numai de necesitatile materiale ale oamenilor, ci si de necesitatile morale si sociale, spirituale si religioase", a afirmat el.

Suveranul Pontif a reamintit aparitia in anii '30, inaintea razboiului civil si a perioadei franchiste, a unor curente puternice de sustinere a laicitatii si de contestare a clerului. "Spania a cunoscut, in anii '30, nasterea unui anticlericalism si a unei miscari de secularizare si laicizare puternice si agresive", a spus el.

Papa Benedict al XVI-lea nu a facut insa nici o referire la reformele sociale promovate in ultimii ani de guvernul socialist spaniol, care a legalizat casatoriile homosexuale (2005) si a extins cadrul legal care permite intreruperile de sarcina (februarie 2010).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.