Serviciile saudite de informatii au avertizat SUA la inceputul lunii octombrie ca filiala yemenita a retelei al-Qaida pregateste un atac terorist in care vor fi implicate unul sau doua avioane, au declarat vineri surse oficiale americane si europene

Avertismentul a fost transmis de Arabia Saudita la cateva zile dupa ce autoritatile americane interceptasera cateva colete cu carti, documente si CD-uri trimise din Yemen catre Chicago, despre care banuiesc ca au fost trimise pentru a testa ruta de transport inaintea comiterii unui atentat, informeaza MEDIAFAX, citand editia online a New York Times.

Surse americane au afirmat insa ca avertismentul saudit transmis la inceputul lunii octombrie nu mentiona iminenta unui atac asupra sistemului de transport aerian de marfuri. "In ultimele cateva luni, am primit informatii (...) de la parteneri straini in legatura cu amenintari din partea AQAP si a altor grupuri teroriste", a declarat George Little, purtator de cuvant al CIA, referindu-se la al-Qaida din Peninsula Araba.

O alta informatie transmisa de Arabia Saudita in data de 28 octombrie indica faptul ca bombele s-ar putea afla in avioane de transport de marfuri, ceea ce a determinat autoritatile din mai multe tari sa declanseze operatiuni de cautare. Doua incarcaturi continand explozibili, trimise din Yemen si adresate unor sinagogi din Chicago, au fost interceptate in Marea Britanie si la Dubai. [Coletele-capcana ajung in Europa]

Avertismentul transmis in data de 9 octombrie indica faptul ca al-Qaida finalizase, cu patru zile inainte, planificarea unui atac in Statele Unite sau Europa, atentatul urmand sa fie comis cu unul sau doua avioane, au declarat oficiali europeni.

Cele doua dispozitive explozive interceptate la 29 octombrie erau disimulate in cartuse de imprimanta si fusesera trimise de la birouri UPS sau FedEx din Saana, fiind identificate la Dubai si in Anglia, dupa ce autoritatile saudite au transmis numerele de inregistrare ale coletelor.

Cititi si:Isteria privind colete-capcana continua

Coletele-capcana pun Grecia in alerta

Colet suspect la Ambasada Emiratelor Arabe Unite din Atena


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.