Marea Britanie si Franta vor semna un tratat istoric, presupunand o cooperare deplina din punct de vedere militar intre cele doua tari.

Se stie ca Franta si Anglia au fost mereu in conflicte teritoriale si de domeniu militar, insa, se pare ca 2010 este, in sfarsit, anul reconcilierilor, cele doua tari semnand un tratat fara precedent in care isi pun pe tava una alteia toate secretele militare, cel putin in teorie.

Acordul dintre cele doua tari presupune, pe langa impartasirea strategiilor si tehnicilor militare, si un acord de testare a armelor nucleare. Astfel, “secrete nucleare”, care au fost pastrate timp de cinci decenii vor fi in sfarsit impartasite, transmite Daily Mail.

Potrivit tratatului, Anglia va ceda Frantei toate testarile nucleare, care vor avea loc la Valduc, langa Dijon, incepand cu anul 2015. Astfel, Institutul Armelor Nucleare de la Aldermaston se va reorienta catre dezvoltarea de noi tehnologii.

  • Suspiciunile continua

Critici ai acestui tratat sustin ca Anglia a fost fortata sa semneze tratatul din cauza reducerilor de buget, iar acest act va face ca fortele armante engleze sa depinda de rivalii lor istorici.

David Cameron si Nicolas Sarkozy vor semna doua tratate, menite sa puna capat anilor de suspiciuni si rivalitati dintre cele doua tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.