Tarile europene au acceptat luni sa fie examinata candidatura sarba de aderare la Uniunea Europeana (UE), permitand, astfel, Belgradului sa depaseasca o etapa simbolica importanta in cadrul apropierii sale de blocul comunitar, au declarat surse diplomatice, citate de AFP.

Reuniti la Luxemburg, ministrii europeni ai Afacerilor Externe si Afacerilor Europene au hotarat sa ceara Comisiei Europene (CE) sa studieze si sa dea un aviz privind candidatura Serbiei in vederea aderarii, informeaza MEDIAFAX.

"Exista un acord asupra acestui subiect"
, a declarat un diplomat.

Concomitent, Europa intentioneaza sa isi mentina presiunea in vederea arestarii fostului general sarb Ratko Mladici si cere "deplina cooperare" a Belgradului cu Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie.

"Au fost stabilite conditii in privinta cooperarii cu Tribunalul", a subliniat un alt diplomat european.

Belgradul si-a depus candidatura in decembrie 2009, insa cele 27 de state membre ale Uniunii nu au reusit, pana acum, sa ajunga la un acord asupra a ceea ce este de facut in continuare, in special din cauza opozitiei Olandei, care are o pozitie foarte ferma fata de Serbia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.