Peste jumatate dintre cei 8.000 de romi expulzati din Franta au parasit deja Romania pentru a reveni in Hexagon, comenteaza postul de televiziune France24 intr-un reportaj care urmareste traseul parcurs de o astfel de familie, originara din satul Barbulesti.

De doua-trei ori pe luna, un avion provenind din Franta aterizeaza la Bucuresti, cu romi expulzati din Franta, sustine postul de televiziune in pagina electronica de vineri. Acesta urmareste cazul unei romance, Laura Duduveica, din satul Barbulesti, expulzata impreuna cu sotul si cei doi copii din Boulogne-sur-Mer, in nordul Frantei.

"Ma simteam bine in Franta. In Romania am un sentiment de inferioritate, nu ma gandesc decat cum sa plec mai repede in Franta", povesteste ea.

Familia Duduveica a stat trei ani in Franta. Laura si sotul ei cerseau, in timp ce copiii acestora, Romeo si Adrian, mergeau la scoala si erau perfect integrati. Situatia lor era departe de a fi multumitoare, dar le convenea. Pentru ei, Romania nu le ofera nicio perspectiva, transmite MEDIAFAX.

"Intr-o dimineata, au strans toti barbatii intr-un colt al taberei", isi aminteste Viorel Duduveica. "Ne-au pus catuse. Era ora 04.00 sau 05.00 dimineata. Ne-au interzis sa parasim tabara. Ne-au ingramadit in camioanele politiei si ne-au dus la Calais. Franta este o republica democratica, o republica in care toata lumea beneficiaza de aceleasi drepturi. Le-am spus ca am venit aici pentru ca se respecta egalitatea si fraternitatea. In Franta toti sunt egali. Nu se fac diferente in functie de nationalitate sau de culoarea pielii. Politistul mi-a raspuns ca egalitatea si fraternitatea sunt doar pentru ei, pentru francezi, nu pentru noi. Apoi mi-a spus ca trebuie sa ne intoarcem in tara noastra", povesteste el.

Dar, la 2 octombrie, in timp ce dezbaterea pe tema romilor se intensifica in Parlamentul European, familia Duduveica a decis sa se intoarca in Franta, la bordul unui microbuz care face curse regulate intre Romania si Franta, avand ca bagaje doar o geanta in care au inghesuit lucrurile intregii familii.

Ei sunt insotiti si de alti romi din sat, urcand 11 intr-un microbuz de noua locuri, care are nevoie de trei zile pentru a parcurge cei 3.000 de kilometri ce separa Franta de Romania. Dar soferul cunoaste bine drumul, pe care il parcurge la fiecare doua saptamani pentru a duce in Franta romii expulzati.

Ajunsi in "republica drepturilor omului", acestia sunt hotarati sa ramana "indiferent ce se va intampla". "Nu voi mai parasi Franta si imi voi da copiii la scoala aici. Nimeni nu va expulza o singura familie. Daca ne dau afara, atunci n-au decat sa expulzeze toti strainii, toti romanii care sunt in Franta", declara Laura Duduveica. Ea si sotul ei sunt dispusi sa cerseasca pentru a-si plati apoi o calatorie catre Nisa, unde au un prieten.

Citeste si:
Sute de morți și răniți în Turcia și Siria în urma unui cutremur de...
Sute de morți și răniți în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.