Administratia Obama sustine ca mai multe firme si banci din China ajuta Iranul sa isi imbunatateasca tehnologia nucleara si sa dezvolte arme nucleare si a cerut Chinei sa opreasca aceasta activitate, a declarat un oficial american, citat de Washington Post in editia electronica.

In timpul unei vizite la Beijing luna trecuta, o delegatie condusa de Robert J. Einhorn, consilierul special al Departamentului de Stat pe probleme de neproliferare si controlul armelor, a prezentat o "lista semnificativa" de companii si banci omologilor lor chinezi, a declarat oficialul american de rang inalt, care a solicitat anonimatul. Potrivit acestuia, administratia Obama crede ca aceste companii incalca regimul sanctiunilor ONU, desi statul chinez nu le-a autorizat activitatile, transmite MEDIAFAX.

Administratia Obama se vede nevoita sa exercite presiuni asupra Beijingului pentru a opri aceste activitati si a limita investitiile chineze in industria energetica iraniana. Oficialii americani sustin ca trebuie pastrata insa si capacitatea de a lucra cu China pe teme cum ar fi valoarea monediei sale nationale, sau stabilitatea Coreei de Nord. In acelasi timp, administratia americana vrea sa faca progrese in eforturile sale de a impiedica Iranul sa construiasca o arma nucleara si sa convinga alte state importante ca statul chinez nu primeste un tratament preferential din cauza necesitatilor sale energetice.

Implicarea Chinei in sectorul energetic iranian si rolul pe care unele din companiile sale se pare ca l-ar avea in modernizarea Teheranului ar putea afecta relatiile dintre Statele Unite si China, comenteaza Washington Post.

Dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a autorizat sanctiuni impotriva Iranului in iunie, Statele Unite, Uniunea Europeana, Japonia, Coreea de Sud, Australia si Canada au adoptat legi pentru a restrictiona si mai mult investitiile in sectorul energetic iranian.

China ramane astfel ultima economie importanta cu investitii semnificative in acest domeniu, dupa ce Rusia a anulat recent vanzarea de rachete antiaeriene avansate Iranului. "China este in prezent singurul stat cu o industrie petroliera si gaziera majora care este pregatita sa faca afaceri cu Iranul. Toti ceilalti s-au retras. Sunt singurii care au mai ramas", a mai spus oficialul american.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.