VALURI DE OAMENI INCEARCA SA ESCALADEZE, CU PRETUL VIETII, GARDURILE DE SARMA GHIMPATA DE LA MELILLA SI CEUTA

Peste 1.500 de africani din zona subsahariana au incercat sa forteze trecerea peste gardurile de sarma ghimpata care inconjoara enclava spaniola Melilla, de pe litoralul marocan. Sub presiunea valurilor umane, fortele de ordine marocane si spaniole au fost obligate sa recurga la arme. Sase persoane si-au pierdut viata, ucise de gloante sau strivite de cei care veneau din spate, alte zeci fiind ranite, in vreme ce peste 200 au fost arestate.

Cu trei zile inainte, intr-un incident similar, gardurile de sarma s-au prabusit si mai multe sute de africani au reusit sa patrunda in enclava, poarta de acces spre taramul mult visat - Europa. Iar saptamana trecuta, intr-un asalt asemanator, la frontiera dintre Maroc si o alta enclava spaniola, Ceuta, au murit alti cinci imigranti, care, adusi la disperare, au luat pieptis gardurile de sarma ghimpata, taioase ca un brici.

Ministrul de interne spaniol, Jose Fernandez Chacon, a avertizat ca, pentru a se face fata situatiei, pe langa cele doua garduri de sarma ghimpata existente la Melilla, va fi construit, de urgenta, si un al treilea, in timp ce ministrul de externe, Miguel Angel Moratinos, a declarat ca UE trebuie sa adopte politici stricte impotriva imigratiei ilegale. ,Imigratia poate semnifica imbogatirea patrimoniului cultural, economic si uman, dar e inadmisibil sa permitem schimbarea abrupta a modelului nostru de societate", a sustinut acesta, adaugand ca abordarea frontala a chestiunii constituie o prioritate urgenta.

ZIDURILE DESPARTITOARE DE FELUL CELUI DE LA BERLIN NU SUNT O SOLUTIE

Evenimentele petrecute la Melilla si Ceuta au provocat o vie emotie in cercurile europene. ,Europa nu poate deveni o fortareata si trebuie sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a evita sa transmita un astfel de mesaj negativ", a avertizat comisarul UE pentru justitie, Franco Frattini, subliniind ca ridicarea de ziduri despartitoare de felul celui de la Berlin nu poate constitui o solutie. Ziarul spaniol El Mundo cere ca ,legea, si nu gloantele" sa predomine, in vreme ce cotidianul german Die Tageszeitung publica pe prima pagina imaginea urmelor lasate pe un zid de beton de doua palme insangerate, sub titlul de o schioapa ,Europa, cursa a mortii".

,Un intreg continent care se zbate in saracie bate la portile Europei", scrie ziarul elvetian Le Temps, facand o comparatie cu imigrantii mexicani care incearca sa patrunda pe teritoriul SUA sau cu est-europenii care, cu pretul vietii, au incercat sa treaca Cortina de fier. ,Gardurile de sarma ghimpata nu pot opri valul de oameni care sunt ucisi, lent, dar implacabil, de saracie in propria tara", conchide ziarul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.