Canada a intocmit in secret, intre 1950 si 1980, o lista cu mii de persoane suspectate ca sustin comunismul, pentru a le aresta in caz de amenintare pentru securitate.
Amintind de vanatoarea de vrajitoare instituita in Statele Unite, intre 1950 si 1954, de senatorul Joseph McCarthy, planul strict secret al Guvernului canadian prevedea supravegherea, arestarea, apoi detentia nelimitata a militantilor si simpatizantilor comunisti, scrie MEDIAFAX.

Intitulat "Profunc", de la Prominent Functionaries of the Communist Party (Membri importanti ai partidului comunist), planul a fost redactat de Jandarmeria regala a Canadei (GRC, politia federala) si includea 16.000 de comunisti si 50.000 de presupusi simpatizanti.

Lista, trimisa in plicuri sigilate la diferite birouri ale GRC, detalia varsta suspectilor, descrierea fizica, fotografii ale casei lor si chiar amplasarea usilor pe care ar putea fugi in cazul unei razii. Odata arestati, autoritatile aveau permisiunea sa deschida focul asupra detinutilor care incercau sa evadeze, potrivit unei anchete a postului public CBC/Radio-Canada.

Este vorba despre "unul dintre programele de securitate nationala cele mai draconice" din istoria canadiana, subliniaza site-ul CBC, care publica extrase din ancheta care urma sa fie difuzata joi seara pe postul francofon Radio-Canada, in emisiunea Enquête, si vineri seara pe omologul sau anglofon CBC, la emisiunea The Fifth Estate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.