„George, du-te si bate-i pe teroristi” a fost porunca divina care a provocat campaniile din Afganistan si Irak

Presedintele SUA, George W. Bush, a declarat ca Dumnezeu i-a spus sa invadeze Irakul si Afganistanul, releva AFP, citand un documentar ce urmeaza sa fie prezentat de BBC 2. Potrivit sursei citate, liderul de la Casa Alba a facut aceste afirmatii in iunie 2003, in cursul unei intalniri cu liderul palestinian Mahmud Abbas si ministrul sau de externe de atunci, Nabil Shaath.

"Presedintele Bush ne-a zis tuturor: Dumnezeu mi-a dat o misiune. Mi-a spus: "George, du-te si bate-i pe teroristii din Afganistan". Si asa am facut. Iar apoi Dumnezeu mi-a spus: "George, du-te si pune capat tiraniei din Irak". Si asa am si facut", a relatat Nabil Shaath. Tot Divinitatea l-a indemnat pe Bush sa sustina crearea unui stat palestinian, a spus fostul sef al diplomatiei palestiniene. "Acum iarasi aud cuvintele lui Dumnezeu venind la mine: "Du-te si fa-le palestinienilor un stat, da-le israelienilor securitatea lor si fa pace in Orientul Mijlociu", si asa voi face, martor mi-e Domnul", ar mai fi spus presedintele SUA, citat de Nabil Shaath.

La randul sau, Mahmud Abbas, devenit presedinte al Autoritatii Palestiniene, si-a amintit ca George W. Bush a subliniat ca are o "datorie morala si religioasa" si s-a angajat sa le creeze palestinienilor un stat independent.

Documentarul BBC, care va fi difuzat in Marea Britanie pe 10, 17 si 24 octombrie, intitulat "Elusive peace: Israel and the Arabs" (O pace greu de atins - Israelul si arabii), are in centru incercarile de a aduce pacea in Orientul Mijlociu, incepand de la negocierile sustinute de fostul presedinte american Bill Clinton in 1999-2000 si pana la retragerea israeliana din Fasia Gaza din aceasta vara.

La sfat cu Cel de Sus

Initial, Casa Alba, informata de continutul documentarului, a refuzat sa comenteze. Cu toate acestea, ieri purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan, a declarat ca presedintele Bush nu a facut niciodata astfel de declaratii. In ciuda dezmintirilor, cotidianul britanic "The Guardian" comenta in editia sa de ieri ca detalii despre declaratiile lui Bush cu privire la relatiile sale speciale cu Dumnezeu au mai aparut in cotidianul israelian "Haaretz", la scurt timp dupa acea intalnire cu liderii palestinieni, din 2003. La acea data, palestinienii au refuzat sa confirme autenticitatea celor relatate de presa.

Bush, care sustine ca si-a redescoperit credinta la 40 de ani, fiind ceea ce americanii numesc un "crestin renascut" este unul dintre cei mai religiosi presedinti americani. In ceea ce priveste misiunea sa divina, el a mai declarat si imediat dupa inceperea razboiului din Irak ca a cerut sfatul lui Dumnezeu inainte de a declansa ostilitatile.

Totodata, presa britanica relata mai de mult ca, la un summit din 2002, la care George W. Bush si premierul britanic Tony Blair au luat decizia de a invada Irakul, cei doi s-au rugat impreuna, la initiativa liderului american. Blair a refuzat sa confirme sau sa infirme stirea.

parola - george b.

George Bush nu este singurul executant al unor porunci divine doar de el auzite: in campania electorala de anul trecut, un alt George B., mai exact Gigi Becali, marturisea ca, in ciuda momentelor in care s-a simtit tentat sa renunte, a continuat lupta politica mobilizat de glasul ingerului sau pazitor, care i-a soptit "Bai Gigi, la lupta!...".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.