Armata americana a anuntat ieri ca va reexamina masurile de securitate la bazele sale din Irak dupa atacul terorist de la o baza americana din apropiere de Mosul in care au murit 22 de persoane iar alte 69 au fost ranite.

Dupa ce gruparea islamista Armata Ansar al Sunna a revendicat atentatul, precizand ca a fost un atac sinucigas, miercuri insusi seful statului major interarme, generalul Richard Myers, a confirmat ca a fost intr-adevar vorba de un atentat sinucigas, autorul fiind, potrivit USA Today, un angajat civil irakian. Exista mai multi angajati irakieni in interiorul respectivei baze care indeplinesc diferite slujbe, de la traducere pana la curatenie, bucatarie, constructii si munca de birou. Anchetatorii militari si agentii FBI deplasati la fata locului au descoperit cadavrul sfartecat al unui barbat care parea sa fi purtat o vesta incarcata cu explozivi de felul celor pe care ii poarta agentii Hamas cand duc la indeplinire misiuni sinucigase in Israel. In favoarea variantei atacului sinucigas pledeaza si faptul ca la fata locului au fost descoperite urme de explozibil ce nu este folosit de obicei in dotarea rachetelor - intr-o prima ipoteza, a fost un atac cu rachete -, precum si bile de metal si cuie, pe care teroristii le folosesc in mod obisnuit in atacurile sinucigase menite sa provoace cat mai multe victime. Potrivit USA Today, atacatorul a intrat nestingherit in cortul in care sute de militari luau masa.

Postul de televiziune ABC a venit insa cu o stire-bomba. Pe 27 noiembrie un reporter al ABC News care insotea trupele americane in timpul unui raid efectuat in orasul Mosul a fost martor la arestarea catorva sute de irakieni in partea veche a orasului. La un moment dat unul dintre arestati a aruncat din buzunar cateva foi de hartie scrise de mana, insa unul dintre militarii americani a observat gestul si a reusit sa recupereze documentele. Dupa traducere s-a descoperit ca acestea contineau relatarea discutiilor din cadrul unei reuniuni a unei celule teroriste unde se vorbea despre spalare de bani, recrutari, eficacitatea armelor ce trebuie utilizate in operatiunile viitoare, dar si despre un plan de atac "de tip Beirut" asupra bazei americane de la Mosul. Notitele subliniau importanta obtinerii de informatii despre irakienii care lucreaza pentru fortele americane.

In 1983 un camion incarcat cu explozivi a explodat in fata cladirii in care erau cazati puscasii marini care asigurau pacea in Liban. 241 de militari americani au murit.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.