International30 Septembrie 2010de A.G.

Lectura de un minut

Comisia pentru Egalitatea de Sanse si Drepturile Femeii, apartinand PE, s-a intrunit pentru a discuta despre Cum le afecteaza saracia pe femeile din UE.

Concluziile au fost dure: una din 5 femei din Europa traieste in saracie.

Potrivit eurodeputatei Rovana Plumb, acest lucru se datoreaza faptului ca femeile sunt platite mult mai putin decat barbatii, pentru aceeasi munca.

Saracia, la feminin

"2010 este Anul European de lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale, iar saracia are o dimensiune de gen: una din cinci femei din UE traieste in saracie, acest lucru fiind valabil si pentru unu din sapte barbati", a declarat deputata Rovana Plumb, subliniind ca femeile din Estul Europei sunt mai afectate de saracie in comparatie cu cele din Vest, in special in zonele rurale.

Citeste si:
Klaus Iohannis discuta bugetul UE cu presedintele Consiliului European
Klaus Iohannis discuta...

Potrivit expertilor prezenti la audiere, femeile din Uniunea Europeana castiga in medie cu 20% mai putin decat barbatii, pentru aceeasi munca, de aici rezultand si pensii mai mici pentru femei, cu efecte nefaste: 35% dintre femeile cu varsta peste 65 de ani din UE traiesc in saracie, barbatii de aceeasi varsta avand acelasi risc in proportie de 16%.

De asemenea, comparativ cu barbatii, femeile sunt de patru ori mai frecvent angajate cu norma partiala, au contracte pe durata determinata sau sunt nevoite sa lucreze fara contract. Totodata, riscul de a nu-si gasi loc de munca este mai mare in randul femeilor.

Daca intr-adevar vrem sa atingem obiectivele cuprinse in Strategia UE 2020 si dorim o Europa corecta pentru cetateni –iar femeile constituie 52 la suta din populatia UE, trebuie sa trecem de la declaratii la actiuni concrete, iar Comisia Europeana trebuie sa ofere un ajutor institutional mai puternic”, a subliniat Rovana Plumb, atragand atentia totodata asupra situatiei grele a femeilor de etnie roma.

Citeste si:
Sute de femei pot scapa de violenta domestica datorita unor bratari el
Sute de femei pot scapa de...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.