China a anuntat deja de duminica starea de alerta in regiunea de sud a Tibetului, dupa ce cinci persoane au fost diagnosticate cu ciuma pulmonara, o boala infectioasa care este deseori fatala.

Una dintre cele cinci persoane a decedat deja dupa o lunga infectie pulmonara stabilita ulterior ca fiind ciuma pulmonara, in timp ce un alt pacient se afla in stare critica, arata un anunt oficial de pe pagina Departamentului de Sanatate Tibetan.

Focarul de infectie a fost descoperit joia trecuta in satul Latok din prefectura Nyingchi din Tibet, mai arata anuntul oficial. Ceilalti patru pacienti, care au luat contact fiecare in parte cu persoana decedata, au fost bagati in carantina, scrie Terra Dialy.

Experti in controlul bolilor au fost trimisi in zona pentru a evita raspandirea bolii.De asemenea, Departamentul de Sanatate tibetan a emis un avertisment ca orice persoana care a vizitat regiunea si are febra, tuse sau orice alt simptom ce indica infectia cu ciuma pulmonara, sa se adreseze de urgenta medicului.

Anul trecut, un alt focar al acestei boli a mai omorat trei persoane in orasul Ziketan
, aflat intr-o zona vecina provicinciei Qinghai. Avand in vedere ca ciuma sau pesta pulonara este raspandita in general de rozatoare, focarele de infectie din Tibet ar putea fi atribuite numarului foarte mare de marmote.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pesta pulmonara este cea mai virulenta, insa cea mai rara dintre cele trei forme de ciuma. Pesta este provocata de infectia cu bacteria Yersinia pestis, iar forma pulmonara se datoreaza, de obicei, raspandirii unei infectii avansate de ciuma bubonica. Conform Wikipedia, boala se poate transmite de la om la om fara implicarea puricilor sau animalelor. In urma contractarii acestei boli, rata de mortalitate poate fi mare, insa tratamentul antibiotic prompt este eficient.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.