Israelul trebuie sa aleaga intre pace si continuarea colonizarii, a declarat presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, intr-o interventie sustinuta sambata la Adunarea Generala a ONU, cu o zi inaintea expirarii moratoriului israelian asupra constructiilor in colonii.

"Este rezultatul unei mentalitati de expansiune si dominatie, care continua sa controleze ideologia si actele politice ale Israelului, ocupantul", a spus Abbas, conform versiunii in limba engleza a discursului de la ONU.

"Mainile noastre ranite pot inca sa tina o ramura de maslin, care vine din copacii pe care ocupatia ii dezradacineaza in fiecare zi", a adaugat el, pe o nota mai lirica, transmite MEDIAFAX.

Moratoriul asupra constructiilor in coloniile evreiesti se incheie duminica, la miezul noptii, insa atat partea palestiniana, cat si Statele Unite cer guvernului israelian prelungirea acestuia.

Presedintele american, Barack Obama, a insistat in mod special asupra acestei solicitari in discursul sustinut joi la ONU. Administratia de la Washington s-a mobilizat la cel mai inalt nivel sambata pentru a evita blocarea negocierilor de pace, relansate la 2 septembrie sub egida Statelor Unite.

Un inalt oficial israelian a declarat vineri ca "Israelul este dispus sa ajunga la un compromis agreat de toate partile", insa a precizat ca activitatile de constructie nu pot fi suspendate complet.

Abbas a precizat insa ca refuza orice compromis care nu garanteaza "oprirea totala" a colonizarii, chiar cu riscul de a pune in pericol continuarea negocierilor directe de pace cu Israelul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.