Trupele americane vor ramane in Afganistan "pana la indeplinirea misiunii", a declarat presedintele Barack Obama, insistand asupra faptului ca luna iulie a anului viitor va marca numai inceperea retragerii fortelor americane si internationale, relateaza AFP.

"Vom ramane acolo pana cand misiunea va fi indeplinita", a spus Obama, intr-un interviu acordat emisiunii in farsi a postului de televiziune BBC.

"Misiunea este sa le oferim afganilor capacitatea de a asigura securitatea in propria lor tara", a adaugat Obama, referindu-se la strategia Statelor Unite pentru Afganistan, care a fost prezentata in decembrie si care prevede suplimentarea efectivelor cu 30.000 de militari si inceperea retragerii in iulie 2011, transmite MEDIAFAX.

El a insistat din nou asupra acestei date, puse sub semnul intrebarii de comandantii militari, intr-un moment in care violentele se mentin la un nivel ridicat in Afganistan, iar 2010 a devenit deja cel mai sangeros an pentru fortele internationale stationate in aceasta tara.

"Este o data la care, dupa ce am suplimentat prezenta armata in Afganistan, pentru a asigura fortelor de securitate afgane timpul si spatiul necesare pentru a se dezvolta, a se consolida si a reduce elanul talibanilor, vom incepe sa reducem treptat numarul militarilor americani si ai coalitiei din Afganistan", a precizat presedintele american.

"Dar nu vom pleca dintr-o data, sa stingem lumina si sa ne intoarcem acasa" in iulie, a spus Obama, adaugand ca fortele de securitate afgane "vor deveni mai eficiente si va exista o tranzitie, astfel incat acestea sa inceapa sa preia treptat controlul asupra securitatii".

Ulterior, "prezenta trupelor americane, precum si a fortelor coalitiei, va fi redusa", a precizat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.