Declaratiile presedintelui iranian in legatura cu atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 din Statele Unite sunt "scandaloase si inacceptabile", a apreciat, vineri, Inaltul Reprezentant UE pentru politica externa, Catherine Ashton.

"Asertiunile presedintelui iranian (Mahmoud Ahmadinejad) la ONU, conform carora Statele Unite ar fi in vreun fel responsabile pentru atacurile teroriste din 11 septembrie sau majoritatea poporului american ar crede ca asa s-a intamplat, sunt scandaloase si inacceptabile", a declarat Ashton, conform unui comunicat publicat pe site-ul Serviciului de actiune externa european, citat de MEDIAFAX.

Ea a precizat ca acesta a fost si motivul pentru care reprezentantii tuturor celor 27 de state membre UE au decis sa paraseasca sala unde se desfasurau lucrarile Adunarii Generale a ONU.

"In numele UE, as vrea sa imi exprim solidaritatea cu familiile si prietenii celor care au murit sau au fost raniti in atentatele din 11 septembrie", a adaugat Ashton.


Conform AFP, Ahmadinejad a vorbit joi la Adunarea Generala a ONU despre implicarea unui "complot" american in atentatele din 11 septembrie 2001, determinand retragerea din sala a delegatiilor SUA si UE, inclusiv a delegatiei romane.

Referindu-se la atentatele din 11 septembrie, soldate cu aproape 3.000 de victime, Ahmadinejad a afirmat ca "unele elemente din interiorul guvernului american au orchestrat atentatul pentru a inversa declinul economiei americane si a (consolida) controlul asupra Orientului Mijlociu, astfel incat sa salveze regimul sionist". "Majoritatea populatiei americane, ca si alte natiuni si politicieni, este de acord cu acest punct de vedere", a spus el.

Invocand o alta ipoteza privind atentatul, Ahmadinejad a adaugat ca acesta "a fost comis de un grup terorist, dar guvernul american l-a sustinut si a profitat de aceasta situatie".

El a prezentat si o a treia teorie: "un grup terorist foarte puternic si complex, capabil sa treaca de toate straturile sistemelor de informatii si de securitate americane, a comis atentatul".

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

"Acesta este principalul punct de vedere invocat de liderii americani", a spus Ahmadinejad.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.