Liderul militar al gherilei columbiene FARC, Jorge Briceno, cunoscut si ca "Mono Jojoy", a fost ucis intr-un bombardament, in noaptea de miercuri spre joi, o lovitura fara precedent de la uciderea numarului doi al miscarii, Raul Reyes, in martie 2008.

"O sursa militara a confirmat ca, intr-o operatiune implicand mai multe corpuri de armata, a fost ucis un grup de (membri din cadrul miscarii de) gherila (...), intre care se afla cadavrul lui Mono Jojoy", a declarat Guillermo Mendoza, procurorul general, potrivit MEDIAFAX.

O sursa din cadrul Ministerului Apararii a declarat ca Jorge Briceno, un membru al biroului politic al miscarii de gherila, considerat liderul militar al acesteia, a fost ucis intr-un bombardament, in noaptea de miercuri spre joi.

Potrivit acestei surse, in operatiune, care a avut loc in departamentul Meta (centru), au fost ucisi aproximativ 20 de membri ai miscarii, in apropiere de localitatea La Macarena, care, in urma cu doar cativa ani, era unul dintre fiefurile miscarii de gherila.

Aceeasi sursa a precizat ca in cadrul operatiunii au fost utilizate aproximativ 30 de avioane, 16 elicoptere si cel putin 250 de militari.

  • Mono Jojoy era cel mai cautat om de catre armata columbiana, alaturi de Alfonso Cano, liderul FARC. De peste un an, armata anunta ca s-a apropiat de acesta, afirmand ca a atins trupe care ii asigurau securitatea.

De asemenea, seful militar al FARC era cautat de mai multi ani in Statele Unite, pentru trafic de cocaina.

Mono Jojoy, in varsta de 57 de ani, nascut in apropiere de Bogota, s-a alaturat miscarii de gherila in 1975 si a urcat in ierarhia acesteia in timp.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.