Riscul ca reteua al-Qaida si aliatii sai sa incerce sa comita atentate teroriste la scara mai redusa si mai putin sofisticate s-a intensificat in SUA, afirma inalti oficiali americani, remarcand ca este extrem de dificila detectarea prealabila a amenintarilor, scrie Washington Post in editia online.

"Spre deosebire de atacurile la scara mare, coordonate, catastrofale, executarea unor atacuri la scara mai redusa necesita o planificare mai redusa si mai putini pasi de pregatire", a declarat secretarul pentru Securitatea Interna, Janet Napolitano, in cursul unei audieri in fata Comisiei de securitate interna si afaceri guvernamentale din Senat. "In consecinta, exista mai putine ocazii de a detecta un astfel de atac, inainte ca el sa aiba loc", a adaugat ea.

Expertii in domeniul terorismului s-au aratat surprinsi de aparenta lipsa de interes a retelei al-Qaida, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, fata de comiterea unor atacuri cu masini-capcana sau dispozitive explozive improvizate in Statele Unite, in conditiile in care gruparea pare interensata doar de organizarea unui alt atentat dramatic cu numar masiv de victime, transmite MEDIAFAX.

Riscul unui atac impotriva unei singure tinte sau un atac comis de un lunetist s-a intensificat insa, sustin oficialii americani, care subliniaza si rolul tot mai important al gruparilor afiliate al-Qaida in zone tribale din Pakistan, Yemen si Somalia si aparitia unor americani radicalizati, inspirati de ideologia jihadului.

"Impactul tentativelor din ultimul an sugereaza ca al-Qaida si afiliatii si aliatii sai vor incerca sa comita atacuri de proportii mai mici pe teritoriul national, dar cu o frecventa mai mare", a apreciat Michael Leiter, director al Centrului antiterorist national. El a dat exemplul comploturilor ce au vizat metroul din New York, incercarea de a provoca prabusirea unui avion comercial cu destinatia Detroit si atentatul esuat cu masina-capcana din Times Square.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.