Japonia a avertizat China ca ambele natiuni trebuie sa evite sa dea dovada de "nationalism extrem" in problema capturari capitanului unei nave chineze.

Guvernul Japonez a declarat ca doreste sa foloseasca toate canalele posibile pentru a evita un conflict, transmite BBC News. China a raspuns, spunand ca nu doreste sa discute despre aceasta problema cu liderii japonezi la summitul ONU de saptamana aceasta de la News York.

Beijingul a cerut eliberarea capitanului chinez, a carut nava a lovit doua ambarcatiuni japoneze.


Corespondentul BBC la Tokyo spune ca guvernul Japoniei incearca sa convinga China sa actioneze cu tact in aceasta problema. Secretarul de stat, Yoshito Sengoku, a spus ca oficialii "ar trebui sa fie atenti sa nu trezeasca un nationalism extrem de minte ingusta", si asta nu numai in China, ci si in Japonia si in alte tari.

La numai cateva ore dupa declaratia lui Sengoku, ministrul de externe chinez a declarat ca o intalnire intre premierul Wen Jiabao si omologul sau japonez, Naoto Kan, ar fi nepotrivita.

Disputa a inceput acum doua saptamani, cand o ambarcatiune de pescuit chinezeasca a intrat in coliziune cu doua nave japoneze de patrula intr-o zona din Marea Chineza de Est care este disputata de cele doua state si de Taiwan. Insulele din zona disputata, se afla in nordul Taiwanului si la sud de Okinawa, sunt bogate in peste si ar putea avea depozite de petrol si de gaze naturale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.