Partidul Democratilor Suedezi, o formatiune de extrema dreapta, a castigat 20 din cele 349 de locuri ale Parlamentului Suedez, astfel, negand posibilitatea ca guvernul de coalitie de centru-dreapta sa detina majoritatea. Acest lucru se intampla pentru prima data in istoria acestui stat.

Dupa finalizarea alegerilor, liderul Democratilor Suedezi, Jimmie Akesson, a declarat ca partidul sau va face totul pentru a se face auzit, avand in vedere ca formatiunea sa nu a fost invitata la dezbateri in timpul campaniei, transmite BBC News.

"Am fost tratati in multe feluri in timpul alegerilor, mai putin insa ca un partid politic. (...) Chiar si asa, astazi ne aflam in fata unui rezultat fantastic. Situatia e un pic incerta pana acum, insa avem patru ani in fata ca sa vorbim despre problemele importante pentru noi", a spus Akesson.

Succesul formatiunii de extrema dreapta a fost un soc pentru multi suedezi, iar cele 20 de locuri castigate in Parlament cu siguranta au atins un punct sensibil, scrie BBC. Acest lucru este un fapt, avand in vedere ca, Primul Ministru Fredrik Reinfeld, al carui executiv are sustinerea a 172 de parlamentari ce fac parte din coalitia de guvernamant, nu a exclus o colaborare cu Social Democratii.

"Exsita sanse pentru colaborare. (...) Trebuie sa vedem cum isi vor defini drumul de aici mai departe Social Democratii. (...) Am fost clar in ceea ce priveste modul in care vom gestiona acesta situatie incerta. (...) Nu vom coopera sau deveni dependenti de Democratii Suedezi", a declarat Reinfledt, citat de BBC. Acesta a adaugat ca va incerca sa obtina suportul Partidului Verde. Partidul Verde este in prezent aliat cu Social Democrati de centru stanga.

Victoria Partidului Democratilor Suedezi, formatiune de extrema dreapta care este impotriva imigratiei, pune un semn de intebare asupra imaginii de tara toleranta si fara prejudecati a Suediei. Imigrantii reprezinta 14% din populatia de 9,4 milioane a Suediei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.