Liderul francez Nicolas Sarkozy si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au avut joi un "schimb de replici foarte violent" pe tema repatrierii romilor din Franta, a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov.

Liderul francez Nicolas Sarkozy si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au avut joi un "schimb de replici foarte violent" pe tema repatrierii romilor din Franta, a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov, potrivit MEDIAFAX.

"A fost un schimb foarte violent intre presedintele Comisiei si presedintele francez",
a spus Borisov.

Surse europene au confirmat existenta diferendului, petrecut in timpul unui dejun de lucru. In fata criticilor formulate de Sarkozy la adresa Bruxelles-ului, "Jose Manuel Barroso a reamintit si a aparat cu vigoare institutia si rolul Comisiei", au precizat sursele citate.

Barroso a adaugat ca "nu vrea sa se lase distras de la munca sa" de dispute, au adaugat sursele europene.

In cursul unei sesiuni de lucru desfasurate inainte de dejun, Sarkozy a luat cuvantul in fata omologilor sai, pentru a spune ca "Franta a fost ranita de Comisie" prin comparatia intre repatrierea romilor romani si bulgari si deportarile din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

De la inceputul saptamanii, tensiunile dintre Paris si Bruxelles s-au intensificat, provocand o criza neobisnuita in Europa. Comisia Europeana a amenintat ca va aduce Franta in fata justitiei pentru nerespectarea legislatiei europene privind libera circulatie a cetatenilor europeni, exprimandu-si suspiciunea ca repatrierea romilor ar putea fi discriminatorie.


Nemultumirea autoritatilor de la Bruxelles a fost provocata de disimularea unei circulare administrative franceze, care prevedea evacuarea cu prioritate a taberelor romilor, desi reprezentantii Guvernului de la Paris dadusera asigurari ca operatiunea de repatriere nu este facuta pe baze etnice.

Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, a criticat dur Franta marti, facand si o paralela cu deportarile din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Comparatia a starnit furia oficialilor francezi, Reding exprimandu-si miercuri seara regretul pentru aceasta.

Citeste si:
Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, va vota pentru...
Fostul preşedinte al Franţei,...

Oficialii europeni au incercat sa calmeze situatia, pentru a nu evidentia divergentele in timpul summitului. Un proiect de declaratie comuna privind necesitatea unei mai bune integrari a romilor a fost insa abandonat, au afirmat surse diplomatice.

Borisov a confirmat ca "nu a fost luata nici o decizie" privind problema romilor, iar liderii europeni vor incerca, "la un viitor summit", sa puna la punct "o strategie pe termen lung pentru a gasi o solutie pentru aceasta problema".

Citeste mai multe despre situatia romilor in Dosarul 9AM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.