Cei 33 de mineri blocati de 38 de zile intr-o mina, in Chile, incep astazi un program de pregatire fizica de o ora pe zi, prin video, cu un antrenor de la suprafata, pentru a se pregati in vederea iesirii din subteran, au anuntat duminica autoritatile chiliene, citate de AFP.

Barbatii blocati la 700 de metri in subteran intra "in cea mai dificila etapa", a apreciat ministrul chilian al Sanatatii, Jaime Manalich. In opinia acestuia, "dupa patru sau cinci saptamani de viata in izolare vor aparea angoase", potrivit MEDIAFAX.

"Am convenit asupra unui program de antrenament fizic, o activitate importanta pentru a-i pregati de iesire", a declarat ministrul
Astfel, un antrenor personal, de la suprafata, le va transmite inregistrari video si va concepe un program de exercitii prin intermediul sistemului de televiziune cu fibra optica, instalat la 700 de metri in subteran.

Scoaterea minerilor din subteran, programata in perioada dintre inceputul lui noiembrie si inceputul lui decembrie, prevede extragerea acestora prin putul de salvare, unul cate unul, cu o cusca-nacela speciala, trasa de la suprafata. Fiecare ascensiune poate dura intre 20 de minute si doua ore, motiv pentru care minerii vor trebui sa se afle intr-o stare fizica foarte buna.

Forarea puturilor de salvare progresa duminica partial, unul dintre excavatoare fiind oprit de patru zile, pentru reparatii.

In schimb, excavatorul "Strata 950" sapa de doua saptamani putul numit "planul A" de salvare, continuand sa avanseze "potrivit planului. Acesta a atins duminica adancimea de 231 de metri, obiectivul fiind forarea pana la o adancime de 702 metri. Acest utilaj urmeaza sa fie oprit, pentru operatiuni de mentenanta, cand va atinge adancimea de 250 de metri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.